Biskupství brněnské

Vatikán schválil zahájení procesu blahořečení P. Martina Středy

Ilustrace
27.11.2021

Na květnovém plenárním zasedání České biskupské konference schválili čeští a moravští biskupové žádost předloženou brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem o zahájení beatifikačního procesu jezuitského kněze P. Martina Středy. Dnes obdržel biskup Cikrle kladné vyjádření také z vatikánské kongregace pro svatořečení.

V návaznosti na tuto skutečnost se začnou připravovat další procesní kroky, které povedou k zahájení diecézní fáze kanonizačního řízen P. Martina Středy, které vede Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova.

P. Martin Středa SJ je uctívaný obránce Brna, jehož duchovní opora veliteli vojsk i obráncům Brně přispěla k vítězství nad švédskými vojsky v roce 1645. Na památku této události se kolem 15. srpna konají oslavy Dne Brna. V roce 2020 požehnal biskup Cikrle sochu P. Martina Středy, která stojí před jezuitským kostelem v Brně, v němž je P. Středa také uložen k věčnému odpočinku.

P. Martin Středa by tak mohl být již druhou osobou úzce spojenou s jihomoravskou metropolí, která by se mohla stát kandidátem svatořečení - po brněnské rodačce Marii Restitutě Kafkové, kterou ve Vídni blahořečil papež Jan Pavel II. dne 21.6.1998.

Biskup Vojtěch Cikrle zahajoval již tři kanonizační procesy – babických mučedníků P. Jana Buly a P. Václava Drboly (2004, 2011), boromejky Vojtěchy Hasmandové (1996) a těšitelky Rosy Vůjtěchové (2019).
Více zde: https://www.biskupstvi.cz/kandidati-blahoreceni
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality