Biskupství brněnské

Diktatura versus naděje - do Brna míří výstava o pronásledování církve

Ilustrace
17.9.2020

Po Římě a dalších italských městech se v Brně představí výstava Diktatura versus naděje. Zachycuje období perzekuce katolické církve v Československu v letech 1948–1989, ale postihuje i širší souvislosti.

Autorský tým ji profiloval také jako podnět k zamyšlení nad úlohou duchovních tradic v životě národa. Takto byla představena na Papežské univerzitě Svatého Kříže v Římě,“ říká kurátorka Vladimíra Vaníčková. Na přípravě se spojily Archiv Kanceláře prezidenta republiky a Ústav pro studium totalitních režimů.

Komunistický režim po roce 1948 plánovitě likvidoval demokratické občanské svobody a práva, včetně svobody svědomí. Katolickou církev považoval za ideového protivníka, takže proti ní vystupoval zvlášť důrazně: bylo třeba ji zneškodnit nebo alespoň dokonale hlídat. Komunisté záhy zjistili, že podřídit si mužské a ženské řády nedokážou, a proto je začali systematicky ničit. Ideologická nenávist k věřícím poznamenala osudy jednotlivců, rodin i řeholních společenství.

Diktatura versus naděje bude k vidění ve dnech 18. září až 8. října 2020 v kostele sv. Jakuba v centru Brna denně od 9.00 do 18.00 hodin, v neděli od 13.00 do 18.00 hod. Na neděli 4. října 2020 od 16.00 hodin se chystá komentovaná prohlídka. Pro školy je k volnému stažení připraven výukový materiál na adrese https://www.ustrcr.cz/vystavy/diktatura-vs-nadeje

Později se výstava přesune do kláštera sester Těšitelek v Rajhradě u Brna, otevřena tam bude od 11. do 30. října 2020.

Vernisáž výstavy proběhne 17. září 2020 v 16.00 hod. v kostele sv. Jakuba v Brně.

Kontaktní osoba: (S.M.Zdislava Nosková OSF, tel. 732 194 017, email: zdislava.noskova@seznam.cz)

Pozvánka

Plakát
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality