Biskupství brněnské

Moravská zemská knihovna: Akce K

Ilustrace
3.6.2020 - 10.6.2020

"Likvidace řeholních řádů a kongregací byla součástí mocenského plánu na minimalizaci politického, kulturního i ekonomického vlivu katolíků v poúnorovém státě. Akce K, která začala v noci ze 13. na 14. dubna 1950, patří k nejviditelnějším momentům realizace tohoto plánu.

Zůstaly za ní nejenom lidské oběti, ale i opuštěné kláštery, které byly určeny pro civilní či vojenské použití, popřípadě k rozpadu, rozkradené či uloupené soubory nevyčíslitelné kulturní hodnoty a metaforicky řečeno, nezacelitelné rány v české kulturní i duchovní krajině.

Výstava byla původně plánována pro Galerii MZK, kde měla začít v den 70. výročí akce K. V důsledku uzavření knihoven kvůli pandemii koronaviru jsme se však rozhodli přenést její obsah do virtuálního prostředí. Toto řešení současně nabídlo nové možnosti prezentace, proto jsme výstavu přepracovali a doplnili o další soubory materiálů. Vznikla tak nejenom výstava, ale i virtuální knihovna. Ta má nyní podobu trvalého zdroje pro poznání této traumatické kapitoly českých dějin. .." Námět výstavy: Mgr. Jan Pavlíček, Ph.D. (MZK)

Více zde: https://akcek.knihovny.cz

Plakát

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality