Biskupství brněnské

Nové výstavy v Diecézním muzeu

Ilustrace
13.6.2019

Pro letní sezónu 2019 připravilo Diecézní muzeum již tradičně dvě výstavy. Výstava s názvem Dokonalá jednota – zobrazování Nejsvětější Trojice ve výtvarném umění představí v kryptě katedrály sv. Petra a Pavla umělecká díla i liturgické předměty s vyobrazením Nejsvětější Trojice.

Výstava stručně shrnuje ikonografii i teologické učení a připomíná kostely a kaple se zasvěcením Nejsvětější Trojici v naší diecézi. Mezi unikátní exponáty patří obraz připisovaný významnému českému malíři Alfonsu Muchovi nebo zobrazení Nejsvětější Trojice ze 17. století jako postavy se třemi tvářemi.

Druhá výstava, která nese název Ryté umění ex libris, představuje drobnou grafiku ze sbírek kanovníka mikulovské kapituly Vojtěcha Samce a dlouholetého tišnovského děkana Mons. Josefa Šindara. Výstava je posledním volným pokračováním dvou předchozích výstav, které ukazovaly tyto kněze jako samotné zadavatele drobné grafiky. Stávající instalace v tzv. Propité věži brněnské katedrály představuje jejich bohatou sběratelskou činnost.

Obě uvedené výstavy budou zahájeny ve čtvrtek 13. 6. 2019 v 16 hodin v reprezentačním sále brněnského biskupství v Brně na Petrově 2. Otevřeno bude do 29. 9. 2019 denně mimo pondělí, a to od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 16:15.

Další informace naleznete na webových stránkách Diecézního muzea https://www.dieceznimuzeum.cz.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality