Biskupství brněnské

Noc kostelů 2019: nové poznávací soutěžní trasy, nadšení cyklisté, spokojení návštěvníci i pořadatelé

Ilustrace
31.5.2019

I letošní, v pořadí již jedenáctá, Noc kostelů proběhla na území brněnské diecéze ke spokojenosti všech zúčastněných. Po předchozích deštivých dnech pátečnímu večeru přálo počasí.

„Mimořádný nárůst návštěvníků nastal, když se horký den proměnil ve vlahou noc,“ komentuje koordinátorka Marie Pospíšilová.. Organizátory potěšila opět vysoká účast návštěvníků oceňujících pestrou nabídku různorodých programů i příjemnou atmosféru. V Brně ve 49 kostelech, sborech, modlitebnách a duchovních centrech odhadují 85 000 návštěvnických vstupů, také na ostatních 155 místech brněnské diecéze zaznamenali značný zájem příchozích. Celkem je možné hovořit snad o 110 000 návštěvnických vstupech.

V páteční předvečer bylo možné v okolí brněnských kostelů potkat skupinky lidí všech věkových kategorií, rodiny s kočárky a dětmi, mladé lidi i dospělé s brožurami s programem Noci kostelů. Již od odpoledne byly v centru zájmu příchozích programy pro dětské návštěvníky: soutěže, tvořivé programy i hry a divadelní představení přibližující historii či život patrona kostela nebo ostatních světců. V Brně na Moravském náměstí měla již podesáté svůj start i cíl soutěž Tajemství kostelů pro dvojice malých detektivů. V kostele sv. Michala návštěvníci mohli zhlédnout vystoupení tanečního divadla MIMI FORTUNAE, zaposlouchat se do tónů starobylého gregoriánského chorálu či varhanních melodií. Za zmínku stojí i prohlídka interiéru s hudbou doplněná netradičním nasvícením detailů v katedrále na Petrově nebo opět otevřené Radio Proglas v Barvičově ulici s nabídkou moderátorského a zvukařského workshopu.

Mnoho zájemců chtělo také letos vystoupat na chrámové věže, např. tradičně v katedrále sv. Petra a Pavla, v Židenicích u sv. Cyrila a Metoděje, v Řečkovicích, Husovicích, v mariánském kostele v ulici Křenová a nově též v Husově sboru v Králově Poli. Zájem byl také o prohlídky dalších běžně nepřístupných míst, kůrů, rajských zahrad, krypt a sakristií.

Jihomoravská metropole nabídla zájemcům nově i dvě poznávací soutěžní trasy: O Panně Marii, ochránkyni Brna spojující 6 kostelů a okruh 12 míst s názvem Odraz 30 let svobody v brněnských křesťanských dílech. V jeho rámci např. poprvé uvítaly návštěvníky sestry klarisky v klášteře v Soběšicích, nebo do setmění mohli zájemci navštívit i rozestavěný nový kostel v nedaleké Lesné.

I mimobrněnská místa nabízela pestrou nabídku programů. Byly zpřístupněny hradní a zámecké kaple v Jevišovicích, Lechovicích, Náměšti nad Oslavou a opět i kaple Panny Marie u hradu Veveří. V Rosicích to byla stezka za svitu svící k poutní kapli Nejsvětější Trojice nad městem, ve Vranově u Brna komentované prohlídky lichtenštejnské hrobky a program barokní hudby. Velký úspěch zaznamenali pořadatelé Cyrilometodějské stezky, která propojila Bílovice nad Svitavou s kostelem v Adamově s pozoruhodným Světelským oltářem a poutní Santiniho chrám Panny Marie ve Křtinách.

Řada lidí uvítala i možnost ztišení v záři svící. Půlnoc na mnoha místech patřila přímluvám a prosbám o požehnání, zazněly varhanní koncerty a meditativní zpěvy Taize se čtením biblických úryvků. Z ohlasů návštěvníků i prvních zpráv pořadatelů vyplývá opět zážitek příjemné a radostné atmosféry, pestré nabídky, prožitek setkání, ztišení a spokojenost všech zúčastněných.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality