Biskupství brněnské

Jedenáctá Noc kostelů se blíží

Ilustrace
24.5.2019

Do 11. ročníku Noci kostelů, která proběhne 24. května 2019, se v brněnské diecézi k dnešnímu dni zapojuje rekordních 204 míst s nabídkou více než 1 200 programů.

K letošním novinkám patří například dvě poznávací soutěžní trasy v jihomoravské metropoli: „O Panně Marii, ochránkyni Brna“ a „Odraz 30 let svobody v brněnských křesťanských dílech“, a také soutěžní cyklostezka „Po stopách předků: v Brně“. Další nabídkou je Cyrilometodějská stezka, která propojí Bílovice, nad Svitavou, Adamov a Křtiny. Mnoho zájemců jistě navštíví také Radio Proglas v Brně-Masarykově čtvrti, které nabízí prohlídku svých prostor i moderátorský a zvukařský workshop.

Poprvé uvítají návštěvníky sestry klarisky v klášteře v Brně-Soběšicích, do setmění mohou zájemci navštívit i nově budovaný kostel zasvěcený řeholní sestře Marii Restitutě Kafkové v Brně -Lesné. Netradiční prohlídky interiérů s využitím světelných či hudebních vstupů nabízí například brněnská katedrála sv. Petra a Pavla, mariánský kostel ve Vranově u Brna či kostel Vzkříšení Páně ve Slavkově u Brna.

Každoročně bývá velký zájem: o klasickou varhanní hudbu, gospely a gregoriánské chorály, o současnou vokální a meditativní hudbu, o taneční vystoupení a o již zmíněné soutěžní trasy.

Další zajímavou nabídkou jsou programy v hradních a zámeckých kaplích v Jevišovicích, Lechovicích, Náměšti nad Oslavou, v kapli Panny Marie u hradu Veveří či stezka za svitu svící v Rosicích - poutní kapli Nejsvětější Trojice nad městem; hudební multižánrový program na Slovanském hradišti v Mikulčicích; soutěžní stezka po znojemských kostelech aj.

Letos se k akci poprvé připojil klášter sester klarisek v Brně-Soběšicích, kostel Povýšení sv. Kříže v Praci, kostel P. Marie Královny v Hrušovanech (z roku 2004), kostely a kaple v malých obcích na Blanensku, např. Brťov-Jeneč, Dlouhá Lhota, Bořitov, Křetín aj.

A jaké jsou některé letošní netradiční programy? Vranov u Brna: komentované prohlídky lichtenštejnské hrobky a program barokní hudby, poutní místo Lechovice (okr. Znojmo): prohlídková cesta poutním a zámeckým areálem, průřez stoletími v hudbě, přednáška historika Ústavu pro studium totalitních režimů o třicetiletí svobody s následnou diskusí i tematický program kněze a publicisty M. Orko Váchy, apod.

Více na www.nockostelu.cz
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality