Biskupství brněnské

Církevní a klášterní turistika na Regiontour 2019

Ilustrace
17.1.2019

Již popáté najdou návštěvníci na veletrhu REGIONTOUR, který bude zahájen 17. ledna 2019, stánek Církevní a klášterní turistiky (stánek č. 028 v Pavilonu P), který bude opět prezentovat poutní místa v České republice, kostely, kláštery a další církevní památky a zajímavosti církevní turistiky.

Návštěvníkům veletrhu se v letošním roce pokusíme opět prostřednictvím některého z uměleckých skvostů přiblížit duchovní atmosféru poutních míst. Tentokrát se bude jednat o kopii sochy Panny Marie Křtinské. Právě do Křtin směřují často kroky poutníků po celou poutní sezónu, která začíná na většině poutních míst v době velikonoční a zakončena bývá v říjnu. V loňském roce se péče o kostel Jména Panny Marie a poutní areál ve Křtinách vrátila do rukou bratří premonstrátů, kteří budou pokračovat v poutní tradici. Po Panně Marii Svatotomské, Madoně z Veveří a Panně Marii Vranovské vydává Biskupství brněnské také k této milostné soše návštěvníky velmi oblíbenou kartičku s modlitbou.

V letošním roce připravujeme pro návštěvníky a zájemce opět několik novinek, a to jak na úrovni rozšiřování nabídky do sousedních zemí, tak také v oblasti vzdělávání v cestovním ruchu.

• Téma církevní turistiky vzbudilo zájem také v sousedním Rakousku, a tak Biskupství brněnské vydalo ve spolupráci s rakouskými partnery novou brožuru s přehledem poutních míst a církevních zajímavostí v brněnské diecézi i v diecézi St. Pölten. Brožura je pro prezentaci v zahraničí vydána také v německém jazyce.

• Před prázdninami plánujeme spustit také německou jazykovou mutaci webu Církevní turistiky a zároveň nabídku na webu rozšířit o poutní místa a zajímavosti v sousední rakouské diecézi St. Pölten, s níž Biskupství brněnské již několik let spolupracuje.

• Od roku 2018 nabízí Biskupství brněnské také nové ubytování v blízkosti Národního parku Podyjí. Fara sv. Jiljí v Lukově u Znojma je vybavena k pronájmu pro rekreaci a nabízí především rodinám možnost prožít dovolenou v oblasti, která je známá neporušenou přírodou malebného údolí řeky Dyje, ale i zachovanými stopami historie v podobě pohraničních zátarasů v sousední obci Čížov. Biskupství brněnské nyní provozuje na Jižní Moravě čtyři takové objekty, které každoročně využívá k rekreaci více než 1000 hostů.

• Rádi bychom více otevírali naše kostely k návštěvě, což předpokládá ochotné a vzdělané průvodce z řad místních farníků, proto Biskupství brněnské ve spolupráci s diecézí St. Pölten připravujeme letos v jarních měsících kurz pro průvodce v církevním cestovním ruchu. Průvodci nyní působí např. v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, který ročně navštíví více než 30 000 turistů a dalších několik tisíc poutníků.

Těší nás rostoucí zájem o církevní turistiku a věříme, že také letošní expozice Církevní a klášterní turistiky na veletrhu cestovního ruchu přispěje k rozvoji církevního cestovního ruchu, pozve návštěvníky k návštěvě poutních míst, klášterů a dalších církevních zajímavostí.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality