Biskupství brněnské

Vydařená jubilejní desátá Noc kostelů v brněnské diecézi

Ilustrace
28.5.2018

Letošní jubilejní desátá Noc kostelů proběhla na území brněnské diecéze ke spokojenosti všech zúčastněných, poslední páteční májový večer opět provázelo krásné počasí, skvělá atmosféra i značný zájem veřejnosti.

První odhady zmiňují cca 118 000 zaznamenaných vstupů všech věkových kategorií, v jihomoravské metropoli téměř 90.000. Letošní jubilejní 10. ročník nabídl rekordní počet přihlášených míst: 1508 kostelů, chrámů a modliteben v celé České republice.

Podle předpokladů byla v Brně opět největším lákadlem jízda tramvaje – v brněnském slangu šaliny – Noci kostelů centrem Brna s programem uvnitř – s rozhovory s hosty, s historickými zajímavostmi i pozvánkami na probíhající programy v okolních kostelech. Na tramvajové zastávce u kostela sv. Tomáše na Moravském náměstí probíhal další doprovodný program: velká dětská pátrací soutěž Tajemství brněnských kostelů, kreslírna pro nejmenší, kavárna Emmanuel a vystoupení různých interpretů.

Další brněnskou novinkou byla pátrací soutěž pro všechny generace Po stopách Svatotomské madony, která představila významnou starobylou památku– Palladium města Brna. Soutěžící navštívili tři chrámy, kterých se nejvíce jeho pozoruhodný příběh týkal – kostel sv. Tomáše, jezuitský mariánský kostel a starobrněnskou baziliku. Na úspěšné řešitele kvízu čekala v cíli putování malá odměna.

Za zmínku stojí také další programy připravené obětavými dobrovolníky – rozličné dětské vědomostní a zábavné programy, tvořivé dílny a workshopy, prohlídky mimořádně zpřístupněných prostor, výstupy na věže a hudební programy, též o večerní ztišení a závěrečné programy ve světle svící.

Přehled v brněnské diecézi:
• 186 míst, v městě Brně 47 zapojených míst
• 1 188 programů
• cca 118 000 vstupů, Brno 90 000
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality