Biskupství brněnské

Všimli jsme si - 240 let brněnské diecéze

Ilustrace
29.6.2017

Oslavy brněnské diecéze přenáší také Radio Proglas. V přímém přenosu to bude pontifikální bohoslužba 29. června 2017 v 9.30 hodin z katedrály sv. Petra a Pavla, které bude předsedat brněnský diecézní biskupVojtěch Cikrle.

A jak uvádí vedoucí redaktor Filip Breindl z Radia Proglas : „Tento čtvrtek, o slavnosti svatých Petra a Pavla proběhne v Brně hlavní část oslav 240. výročí vzniku zdejšího biskupství. O den později, v pátek 30. června 2017, odvysíláme na Proglasu od 16.00 hodin pořad Všimli jsme si, který se na toto jubileum zaměří. Repríza zazní v sobotu 1. července 2017 v 11.05 hodin. V pořadu zazní reportáž ze čtvrteční oslavy, která bude mít dvě hlavní části - po dopolední mši svaté v katedrále na ukončení školního roku bude z Petrova vypuštěno 240 balónků na připomínku stejného počtu let diecéze. V půl šesté v podvečer se pak uskuteční slavnostní mše, kterou bude sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner - právě rozdělením tehdejšího olomouckého biskupství v roce 1777 vznikla brněnská diecéze a také moravská církevní provincie.

Hlavní část pořadu Všimli jsme si tvoří rozhovor s biskupem Vojtěchem Cikrlem, který mimo jiné bude uvažovat nad tím, v jaké duchovní, personální či materiální kondici je současná brněnská diecéze. Ptali jsme se ho, jakou duchovní oporou jsou nedávní mučedníci totalit 20. století, jak se po nabytí svobody církev začlenila do společenského života v regionu či jaké události z poslední doby považuje za významné pro život diecéze.“

Více zde https://zpravy.proglas.cz/publicistika/vsimli-jsme-si-240-let-brnenske-dieceze/
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality