Biskupství brněnské

Poutě do Svaté země a do Lurd na počátku 20. století

Ilustrace
15.6.2017

Diecézní muzeum na Petrově připravilo letos společně s Diecézním archivem v Rajhradě výstavu nazvanou „Poutě do Svaté země a do Lurd na počátku 20. století“. Výstava instalovaná v tzv. Propité věži představuje návštěvníkům dlouhá a výpravná procesí českých a moravských poutníků na posvátná místa na počátku 20. století. Poutě byly často velmi složitě organizovány a pečlivě připravovány mnohými duchovními.

Výraznou osobu poutí do Svaté země představuje Antonín Bartoš, římskokatolický kněz, spisovatel a cestovatel. S poutěmi do Lurd je spjato šest kněží - a zároveň i bratří - Kolísků.

Na výstavě je možné zhlédnout mnohé dokumenty (provolání k jednotlivým poutím a potvrzení poutníkům o jejich účasti na pouti), soudobá periodika a také vyobrazení dopravních prostředků (jako např. různé typy lodí či vlak). Jednotlivé panely podávají přesné popisy odkud kam i přes jaká města poutníci putovali. Nedílnou součástí výstavy je i velká mapa, která názorně ukazuje poutnické cesty.

Výstava, jejímiž kurátorkami jsou Mgr. Petra Koláčková, Mgr. Nina Jašková, Ph.D., bude otevřena od 15. června do 1. října 2017.

Plakát

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality