Biskupství brněnské

Diecézní muzeum v Brně se tradičně připojí k Brněnské muzejní noci

Ilustrace
20.5.2017

Diecézní muzeum v Brně, které je od svého přesídlení na adresu Petrov 1 pravidelným účastníkem Brněnské muzejní noci, se i letos 20. května 2017 zúčastní této akce, která do Brna láká tisíce zájemců o výstavní expozice v netradiční noční hodiny.

Jak říká ředitel Diecézního muzea Mgr. Martin Motyčka: „Bohatý program, jež čeká na návštěvníky v areálu Petrova, nabídne dospělým i dětem příjemně strávený sobotní večer. Varhany v katedrále rozezvučí při dvou koncertech studenti brněnské konzervatoře pod vedením Mgr. Petra Kolaře. Prostranství kolem katedrály pak ožije scénami z lidových pašijových her, které ve třech představeních zinscenují studenti JAMU.

Pro děti bude připravena tvůrčí dílna v prostorách salonku muzea, kde je též k vidění výstava „Drobná grafika – zadavatel kanovník Vojtěch Samec“. Návštěva stálé expozice Vita Christi ilustrující příběh života Ježíše Krista, v níž je od loňského roku instalován vzácný gotický deskový obraz Madony z Veveří, bude možná při komentovaných prohlídkách každou půlhodinu až do 23.00 hodin.

Diecézní muzeum také každoročně představuje veřejnosti jedno biblické zvíře. V myšlence je pokračováno i letos. V tomto roce bude představen jako biblické zvíře pes. Ten byl ve starozákonní mluvě vnímán veskrze negativně. Ve středověkém a pozdějším umění se pes stal naopak symbolem věrnosti, přičemž je také atributem několika světců, jako např. sv. Dominika a sv. Rocha.

Katedrála sv. Petra a Pavla bude pro zájemce mimořádně otevřena do 22.00 hodin.“

Společná tisková zpráva účastníků Brněnské muzejní noci ZDE

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality