Biskupství brněnské

Slavnostní otevření síně P. Jana Buly

Ilustrace
10.9.2016

Dne 10. září 2016 bude v Lukově slavnostně otevřena síň P. Jana Buly.

Rekonstrukcí fary v Lukově z programu rozvoje venkova ČR a dokončení společenského domu P. Jana Buly z dotace Nadace ČEZ byl zachráněn historicky významný objekt v obci, který přísluší do kulturního dědictví venkova. V části prostor společenského domu P. Jana Buly bude pamětní síň se stálou výstavou, která je věnovaná rodákovi z Lukova služebníku Božímu P. Janu Bulovi a nazvaná „Věřím, že můj krátký život nebyl nadarmo“. Panely této výstavy věnovalo Biskupství brněnské. Tato expozice bude doplněna stálou výstavou „Vyhnanci“ od autorů Miroslava Kasáčka a Luďka Navary. Bude připomínat selské rody z Lukova a Vícenic, které byly násilně vystěhované a perzekuované komunistickým režimem v padesátých letech minulého století.

V začátku slavnostní odpoledne ve 14.00 hodin bude sloužena mše v lukovském kostele sv Jana Křtitele za oběti komunistického totalitního režimu a perzekuované občany. Po ní vystoupí před památníkem se svými proslovy významné osobnosti, včetně zástupce Ministerstva obrany České republiky plk. gšt. Eduarda Stehlíka, který předá osvědčení s odznakem účastníka odboje a odporu proti komunismu popravenému Jaroslavu Melkusovi. Uvedené ocenění převezme jeho syn Jaroslav. Následně budou položeny věnce u památníku obětí I. světové války a pamětní desky obětem komunistického režimu z lukovské farnosti.

Před otevřením a požehnání pamětní síně P. Jana Buly bude představena kniha autorů Luďka Navary a Miroslava Kasáčka - A PŘECE BUDU BLÍZKO - Život a mučednická smrt kněží Jana Buly a Václava Drboly od Babic a výstavy.

V areálu fary doplní program slavnostního odpoledne výstava „Mlynáři od Babic“ a promítání dokumentu ČT Ostrava „Dopisy z cely smrti“, kde jsou prezentovány mezi významnými osobnostmi našeho národa generálem Helidorem Píkou a JUDr. Miladou Horákovou také rodáci z Lukova P. Jan Bula a Jaroslav Melkus.

Potomci rodin popravených, vězněných a perzekuovaných osob v padesátých letech minulého století se setkají v průběhu odpoledne s významnými osobnostmi.

Po skončení bude tisková konference.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality