Biskupství brněnské

Po Petrovi nastupuje Pavel

Ilustrace
29.6.2016

V roce 1999 jmenoval papež Jan Pavel II. pomocným biskupem brněnským Mons. Petra Esterku (nar. 1935) a pověřil ho péčí o české krajany v zahraničí. Po dosažení 75 let biskup Esterka abdikoval a letos byl papežem Františkem jmenován pomocným brněnským biskupem Pavel Konzbul (nar. 1965), shodou okolností rovněž nositel jména jednoho z diecézních patronů. V historii brněnské diecéze od doby jejího založení v roce 1777 jde o třetího pomocného biskupa. Po sedmnácti letech si tak katedrála na Petrově zapíše do své historie další biskupské svěcení.

 

Biskupské svěcení přijme Mons. Pavel Konzbul v den slavnosti patronů brněnské diecéze sv: Petra a Pavla – ve středu 29. června 2016 ve 14.00 hodin. Hlavním světitel bude brněnský diecézní biskup Vojtěch Cikrle, spolusvětiteli budou olomoucký arcibiskup a moravský metropolita Mons. Jan Graubner a olomoucký pomocný biskup Josef Hrdlička.
Svou účast na slavnosti potvrdilo devatenáct biskupů z České republiky i ze zahraničí a další významní hosté. Organizátoři počítají s hojnou účastí, proto bude na uvolněném prostranství kolem hlavního chrámu instalována velkoplošná obrazovka. Přítomni budou také zdravotníci a desítky organizátorů připravených reagovat na dotazy a přání přítomných. Přenos bohoslužby zprostředkuje v přímém přenosu Televize Noe i Radio Proglas.

Hned druhý den po svěcení, ve čtvrtek 30. června , je v katedrále plánována mše na ukončení školního roku pro studenty Biskupského gymnázia v Brně, kde Mons. Pavel Konzbul v letech 2005-2013 působil jako spirituál. Předpokládá se, že právě při této bohoslužbě pronese svou první biskupskou homilii.

Na otázku Jak byste charakterizoval dnešní mladé lidi? ve svém prvním rozhovoru po jmenování pomocným biskupem Pavel Konzbul, který má díky své předchozí zkušenosti k mladým blízko, odpověděl:

Drogy, sex a nuda – to se můžeme dočíst na adresu mládeže v některých bulvárních médiích. Já osobně se s tímto pohledem neztotožňuji. Domnívám se, že každý dospívající člověk, nejen že řeší problémy své identity, ale podvědomě hledá dobro. Pokud někdo má v té době špatné kamarády, tak často jen proto, že nenašel lepší. Nemalým úkolem církevních škol je dnes vytvořit prostředí, kde vznikají dobrá přátelství mezi dětmi, dospívajícími, učiteli a Bohem, to je naděje církve u nás. Osobně bych charakterizoval dnešní mládež slovy jiné „svaté trojice“: očekávání, hledání a svoboda. A pokud někdo dnes mládež kazí, tak jsme to nejčastěji my dospělí.

Foto: V. Sláma
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality