Biskupství brněnské

Noc kostelů 2016 v pěti evropských zemích

Ilustrace
10.6.2016

Dvě desítky kostelů a modliteben otevřelo v roce 2009 své brány poprvé při Noci kostelů v Brně a v Plzni. Obrovský zájem návštěvníků a velké nadšení pořadatelů inspirovalo stovky dalších, díky nimž dnes, několik dní před osmým ročníkem Noci kostelů, nabízí své programy více než 1400 kostelů a modliteben v celé České republice.

V Rakousku, odkud čerpali naši pořadatelé inspiraci, se letos zapojí více než 700 kostelů (Lange Nacht der Kirchen), dalších 40 na Slovensku (Noc kostolov) a téměř 50 kostelů letos poprvé již v celém Estonsku (Kirikute Öö).

Síla myšlenky otevřít kostely a modlitebny pro návštěvníky v noční atmosféře a přiblížit křesťanství se ukázala také při loňské premiéře Noci kostelů v Lotyšsku, kde ve 145 kostelech zaznamenali více než 30 000 návštěvníků. V letošním roce se lotyšské Noci kostelů (Baznīcu nakts), zúčastní již na 190 kostelů.

Ve všech těchto pěti evropských zemích se bude Noc kostelů konat v pátek 10. června 2016 a návštěvníky čeká nepřeberné množství příležitostí nahlédnout do života křesťanů.

V bohatém kulturně-duchovním program opět nebudou chybět koncerty, komentované prohlídky, zajímavé přednášky, duchovní rozhovory a setkání s kněžími či řeholníky, možnost nahlédnout do kostelních sakristií či klášterních zahrad, zkusit si zahrát na varhany, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt, prožít liturgii, nebo jen v tichu vnímat spojení historické a architektonické hodnoty s hodnotou duchovní, spojení krásy a víry.

estonsko

rakousko

Wien Staphansdom

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality