Biskupství brněnské

Biskup Pavel Konzbul představil své biskupské heslo a erb

Ilustrace
23.5.2016

Brněnský diecézní biskup Vojtěch Cikrle na dnešním setkání se zástupci médií představil svého pomocného biskupa Pavla Konzbula. Ten potom v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně prezentoval biskupský znak a heslo, které bude provázet jeho pastýřskou službu.

Na otázku, jak své biskupské heslo „VIA, VERITAS, VITA“ vybíral, Pavel Konzbul říká:

Již během první probdělé noci, po té, co jsem vyslovil souhlas se jmenováním pomocným biskupem, mi bylo jasné, že heslo bude z Evangelia apoštola Jana.. To jsem ještě netušil, že tento apoštol je, alespoň při tvorbě hesla, oblíbencem řady našich biskupů. Mne v tomto evangeliu nejvíce inspirovala Ježíšova odpověď sv. Tomášovi, který chce následovat svého mistra, ale neví, kam jde. Ta odpověď je jednoduchá a prostá: „Já jsem cesta, pravda a život.“ (J 14, 6) Právě tato tři slova, poukazující na následování Vykupitele - CESTA, PRAVDA, ŽIVOT (VIA, VERITAS, VITA), vnímám jako program své osobní služby v církvi.

Popis biskupského znaku:
Stříbrný štít, z červeného návrší v patě štítu vyrůstá červený heroltský kříž s povýšeným břevnem. Na kříži je položen vztyčený meč se stříbrnou čepelí a zlatým jilcem, provázený na břevně kříže zlatými majuskulními písmeny „alfa“ a „omega“. Za štítem latinský kříž. Deviza: VIA VERITAS VITA. Vše převýšeno biskupským kloboukem.

Symbolika znaku:
Meč je symbolem sv. Pavla, biskupova osobního patrona, písmena „alfa a omega symbolizují citát ze Zjevení sv. Jana 21,6 („Já jsem Alfa i Omega, počátek a konec.“). Barvy vycházejí ze znaku města Brna, biskupova rodiště a působiště. Deviza: Via, veritas, vita (cesta, pravda, život) jsou zvolena podle Evangelia sv. Jana 14,6 („Já jsem ta cesta, pravda i život“).

Autorem návrhu i kresby znaku je heraldický kreslíř Jan Oulík (*1962), absolvent oboru archivnictví a pomocné vědy historické na FFUK v Praze. Ve spolupráci s PhDr. Pavlem R. Pokorným (1947–2014) vypracoval kresby znaků pro některé naše církevní představitele (kardinál Miloslav Vlk, biskupové Vojtěch Cikrle a František Lobkowicz), instituce (Královská kanonie premonstrátů na Strahově) a obce. Pracuje v Praze jako tiskový mluvčí Charity ČR, žije v Odolena Vodě.


 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality