Biskupství brněnské

Na Zelené hoře se po 75 letech znovu rozeznějí zvony

Ilustrace
16.5.2016

Zvony v poutním kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou byly ve druhé světové válce zničeny a od té doby zde chyběly. V pondělí 16. května 2016 v 17.00 hodin při poutní slavnosti patrona kostela požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle tři nové zvony odlité ve zvonařské dílně pana Petra Manouška. Hlas zvonů se tak do poutního areálu vrátí po více než sedmdesáti letech.

Žďárský farář Vladimír Záleský doplňuje: „Podle dochovaných archivních listin kdysi míval poutní areál zvonů pět. Jejich jména ani velikost však neznáme. Po požárech, které Zelená hora utrpěla, byly přestavěny věže ambitů do dnešní podoby, a tak se počet zvonů musel zredukovat na tři menší zvony. Po válečné rekvizici v roce 1917 zůstal jediný malý zvon doplněný až v roce 1926 dvěma novými zvony – Cyrilem a Metodějem. Laděné byly v harmonickém akordu g2, a2 a c3. Také tyto zvony byly bohužel zrekvírovány na jaře válečného roku 1942 a od té doby byly věže kostela i ambitů prázdné. Nově odlité zvony mají podobnou hmotnost a stejné ladění a představují tak obnovu původního souboru zvonů, které byly tehdy odlity ve zvonárně Rudolfa Manouška seniora v Brně-Husovicích.“

Největší zvon nese jméno svatých Cyrila a Metoděje, váží 84 kg a kromě jména je na něm nápis „věnovali kněží brněnské diecéze“. Střední zvon váží 60 kg a je pojmenován po patronce rodin svaté Zdislavě. Ten věnovala farnost a město Žďár nad Sázavou. Nejmenší zvon, svatý Vojtěch, má pouze 35 kg a věnovala ho společnost ŽĎAS. K zavěšení zvonů dojde v týdnu po hlavní svatojánské pouti.

FOTO: MUDr. Jaroslav Bělohlávek
zvony

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality