Biskupství brněnské

Studenti se setkají už potřinácté

Ilustrace
21.4.2016

Dvanáctiletou tradicí se může pochlubit akce nazvaná Studentský Velehrad. Jedná o setkání vysokoškolských studentů z celé České republiky na tomto starobylém poutním místě. Letošní ročník proběhne 21. až  24. dubna a ponese motto: Prostě žij!

Setkání, které probíhá jednou za dva roky, nabízí studentům možnost setkávat se s věřícími vrstevníky a zamýšlet se nad různými otázkami. Letos bude ústřední pozornost zaměřená na snahu žít prostě. Na toto téma se budou vyjadřovat hosté z řad duchovních i světských. Svoji účast přislíbil např. ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková, kněz Karel Satoria, spisovatelka Hana Pinknerová, herci manželé Rumlovi. Úvodní mši svatou bude sloužit kardinál Dominik Duka a během dalších dní se zde objeví i jiní čeští a moravští biskupové.

Studentský Velehrad se koná pod záštitou Vysokoškolského katolického hnutí Česká republika (VKH ČR). Jádro organizačního týmu tvoří 20 lidí, kteří mají rozdělené jednotlivé oblasti, např. ubytování, animátoři skupinek, přednášky. „V letošním roce očekáváme, stejně jako v letech minulých, asi pět set účastníků. Ti se mohou těšit na společné slavení eucharistie, koncerty, workshopy, diskuze ve skupinkách a přednášky.“ uvádí Klára Šimečková, hlavní organizátorka akce.

Myšlenka Studentského Velehradu, tedy setkání vysokoškolských studentů, se zrodila mezi kněžími, kteří byli kaplany ve velkých vysokoškolských městech. První setkání proběhlo od pátku 29. května do neděle 31. května 1992, tehdy ještě bez zastřešujícího tématu. Následkem setkání pak začala vznikat nová vysokoškolská katolická hnutí.

Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika (VHK ČR) vzniklo na podzim roku 2002 po řadě neformálních setkání členů vysokoškolských farností v Praze, Brně a Olomouci. Samotnému založení předcházely dřívější kontakty, které se objevovaly už od počátku devadesátých let. V roce 2004 k VKH Praha, Brno a Olomouc bylo ještě do sdružení přijato VKH Ostrava, později také KAK Salaš (Hradec Králové) a RR 49 (Zlín). Sdružení je zacíleno na poznávání a šíření křesťanských hodnot, podporu dobrovolnictví, vytváření prostoru pro vzájemné obohacování.

Další informace:
Kateřina Stoklásková, tisková mluvčí Studentského Velehradu 2016
Mobil: 732 750 174
e-mail: tiskova-mluvci@studentskyvelehrad.cz
http: www.studentskyvelehrad.cz
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality