Biskupství brněnské

Madonu z Veveří si prohlédnou první návštěvníci

Ilustrace
16.3.2016

Ve středu 16. března v 10.00 hodin se po deseti dnech opět otevře Diecézní muzeum v Brně. Stálou expozici Vita Christi – Život Kristův obohatil deskový gotický obraz Madona z Veveří.

V pondělí 7. března 2016 byl obraz převezen z Prahy do brněnského Diecézního muzea a dalších 24 hodin zůstal  uložen v přepravní bedně, aby mohla proběhnout aklimatizace v novém prostředí. V úterý 8. března byl pod odborným dohledem restaurátorů vyjmut a opět prozkoumán. Ve středu 9. března pak následovalo zavěšení do klimatizované bezpečnostní  vitríny. Až do slavnostního otevření pro veřejnost naplánované na 16. března zůstalo Diecézní muzeum uzavřeno a probíhaly v něm technické úpravy. Prvním očekávanými návštěvníky  po znovuotevření jsou  pedagogové a žáci ZŠ z Veverské Bítýšky. Právě zdejší farnost je majitelem vzácného obrazu.

Martin Motyčka, ředitel Diecézního muzea, upřesňuje aktuální režim muzea:
Protože očekáváme zvýšení zájmu o návštěvu Diecézního muzea, budeme mít nyní mimořádně otevřeno každý den, a to až do 24. března. Otevírací doba je 10-17 hodin. Na Velký pátek 25. března  bude otevřeno pouze do 14:30 hodin. Po Velikonocích budou moci zájemci navštívit stálou expozici od 29. března, přičemž až do konce měsíce dubna bude otevřeno opět každý den, tedy včetně všech víkendových dní. Vstupné zůstává stejné jako doposud - 60,- Kč plné a 40,- Kč snížené. Děti do 6 let mají vstup zdarma. Rodinám s dětmi je poskytována sleva.

P. Marek Hlávka, farář z Veverské Bítýšky, doplňuje:  "Mám radost z toho, že obraz bude umístěn v Diecézním muzeu v expozici Vita Christi, kde si, jak doufám, k tomuto skvostu najdou cestu nejen lidé věřící nebo milovníci výtvarného umění, ale i obyčejní lidé, kteří se budou chtít potěšit pohledem na krásné dílo.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality