Biskupství brněnské

V lednu proběhne již po šestnácté celostátní Tříkrálová sbírka

Ilustrace
1.1.2016 - 14.1.2016

Do ulic našich obcí a měst se v lednu 2016 opět vyrojí charitní koledníci, aby u prahů domácností, na chodnících a náměstích předali poselství o narození Božího syna. Lidem popřejí šťastný nový rok, zazpívají koledu, věnují drobný dárek a při tom poprosí o příspěvek do zapečetěné pokladničky s logem Charity ČR. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2016 je určen na pomoc těm, kteří si sami pomoci nedokáží z důvodu stáří, nemoci, hendikepu či své nedobré sociální situaci.

Výtěžek sbírky bude použit na pomoc zejména v regionech, kde byly peníze vykoledovány, dále na projekty v ČR, desetina výnosu pomůže v zahraničí. Záměry sbírky některých regionů uvádíme zde.

„Pomozte nám, prosíme, svým příspěvkem pomáhat těm, kteří se bez naší pomoci neobejdou,“ vyzývá dárce ke štědrosti Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Sbírka se koná ve dnech 1. až 14. ledna 2016, v jednotlivých regionech však proběhne koledování podle místních podmínek.

Na počátku sbírky požehná koledníkům místní biskup, v některých regionech žehnají kněží. V plzeňské diecézi společně požehnají biskupové z Plzně a z Řezna v Kladrubech u Stříbra již v úterý 29. prosince 2015. Podrobněji zde. V Praze se koná tříkrálový průvod v neděli 3. ledna 2016. Více zde.

Tříkrálový koncert

Tradiční součástí sbírky je také Tříkrálový koncert, který se uskuteční v neděli 10. ledna 2016 od 18 hodin a v přímém přenosu jej uvede Česká televize na programu ČT 1. Koncert tradičně moderují Martina Kociánová a Jan Čenský. Zahrají sourozenci Ulrychovi – Javory, Pavel Šporcl, Kašpárek v rohlíku, Beata Bocek a Pavel Helan.

V průběhu koncertu budou tradičně odvysílány reportáže s příklady, kde „tříkrálové“ peníze pomohou: o stacionáři Rosa pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením v Bystřici nad Pernštejnem, o práci s dětmi ohroženými sociálním vyloučením v severočeském Šluknově a o České nemocnici v Ugandě provozované Arcidiecézní charitou Praha.

Jak přispět?

Přispět do sbírky můžete také zasláním DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným jde 28,50 Kč. Službu provozuje Fórum dárců.). Podpořit sbírku je možné také příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777.

V průběhu letošní Tříkrálové sbírky (2015) se díky štědrým dárcům sešla dosud nejvyšší částka v dosavadní historii sbírky – celkem 89 373 094 Kč. Do sbírky se zapojilo více než padesát tisíc dobrovolníků, kteří koledovali do 20 059 evidovaných pokladniček. O záměrech sbírky více zde.

Sbírku pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny.

Více v příloze v tiskové zprávě Charity a na www.trikralovasbirka.cz.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality