Biskupství brněnské

V Jimramově odhalí pamětní desku Mons. Laštovici

Ilustrace
25.10.2015

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle v neděli 25. října 2015 v 15.00 hodin odhalí v Jimramově pamětní desku  Mons. ThDr. Josefa Laštovici (1925-2012) na jeho rodném domě. Stane se tak při příležitosti jeho nedožitých devadesátých narozenin.Při slavnostním aktu vystoupí ekumenický sbor a setkání bude pokračovat  v 16.00 hodin v místní sokolovně  besedou o životě Mons. Laštovici a jeho spolupráci s brněnskou diecézí.

Brno/Jimramov:  Mons. ThDr. Josef Laštovica se narodil 1. listopadu 1925 v Jimramově. Na Velehradě a v Brně studoval gymnázium, které v roce 1945 ukončil maturitou. Začal studovat Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, ale po třetím ročníku byl z politických důvodů vyloučen a poslán jako pomocný dělník do strojíren. V roce 1949 byl nucen emigrovat do Německa, protože v rodné vlasti mu hrozilo zatčení. Odtud odešel o rok později do Říma studovat bohosloví a 3. července 1955 zde přijal kněžské svěcení. Současný duchovní správce v Jimramově P. Pavel Vybíhal doplňuje: „Za pozornost stojí informace z farní kroniky, že primiční mši svatou v kostele svého rodiště, kde byl pokřtěn, mohl Mons. Josef Laštovica slavit až 16. června 1990, tedy 35 let po kněžském svěcení.“

V letech 1955-1956 působil jimramovský rodák jako prefekt v Papežské koleji Nepomucenum, později jako sekretář Pastoračního ústavu Lateránské univerzity. V roce 1962 obhájil doktorát teologie. V období let 1963 - 1968 byl generálním sekretářem Lateránské univerzity a od roku 1968 do roku 1992 pracoval na Kongregaci pro zasvěcený život. Působil rovněž v diplomatických službách Vatikánu. Po pádu totalitního režimu zahájil v naší zemi aktivní přednáškovou činnost v oblasti bioetiky, byl jmenován postulátorem kauzy blahořečení boromejky Matky Vojtěchy Hasmandové. Dne 5. prosince 2007 udělil Mons. Laštovicovi brněnský biskup Vojtěch Cikrle medaili sv. Petra a Pavla za obětavou a nezištnou kněžskou i diplomatickou službu ve prospěch naší země.

Mons. Josef Laštovica zemřel v den slavnosti Nanebevstoupení Páně 17. května 2012 v nemocnici sv. Pia XI. v Římě. Jeho ostatky byly uloženy na hřbitově v jeho rodišti.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality