Biskupství brněnské

Charita oslaví svůj Den. Při něm lidem předvede, co všechno dělá.

Ilustrace
23.9.2015 - 1.10.2015

Řada místních organizací a charitních služeb představí při celostátní kampani Den Charity koncem září a začátkem října svoji činnost. V rámci kampaně pořádají diecézní, oblastní a farní Charity dny otevřených dveří, exkurze, výstavky, děkovné bohoslužby i hudební vystoupení. Akce se konají zpravidla kolem svátku sv. Vincence z Pauly (27. září), patrona charitních zařízení.

„Cílem kampaně je ‚obdarovat‘ širokou veřejnost a zajímavou či zábavnou formou představit zájemcům jednotlivá charitní pracoviště a zařízení,“ říká ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. „Touto cestou současně Charity děkují všem, kdo je podporují nebo se zajímají o jejich práci.“ S kampaní není spojena žádná finanční sbírka, snahou je poučit a pobavit.

Namátkou několik pozvánek: Na středu 23. září se chystá oslava Dne Charity na Karlově náměstí v Třebíči, kde je možné posnídat „fairtradové dobroty“, o den později (čtvrtek 24. září) můžete navštívit podobnou slavnost v Brně v parku Lužánky. Tam bude možné vyrobit vlastní svíčku či lampion nebo projít světelnou stezku s pohádkovými motivy pro děti. Ve čtvrtek 24. září se rovněž koná oslava 15 let trvání Oblastní charity Most. V západních Čechách připravili na pátek 25. září celodenní Putování Plzeňskou charitou, při němž zájemci dostanou poutnický list na sbírání pamětních razítek. Ve stejný den (25. září) otevře své brány také Domov Svaté rodiny v České Kamenici na Českolipsku. Na úterý 29. září se chystá Den otevřených dveří v čerstvě otevřených Odlehčovacích službách Červánky v Mikulovicích u Pardubic. Ve středu 30. září pořádá Charita Kaplice prohlídky ve svých zařízeních v Dolním Dvořišti, Kaplici a ve Velešíně, ve čtvrtek 1. října představí své aktivity Diecézní charita České Budějovice.

Přehled jednotlivých akcí kampaně: http://www.charita.cz/kampane/den-charity/den-charity-2015/

Nápad představit široké veřejnosti nabídku charitních služeb vznikl v roce 2004 na Jižní Moravě. Myšlenka se ujala a o čtyři roky později Česká biskupská konference oficiálně vyhlásila den 27. září, kdy církev slaví památku sv. Vincence z Pauly, jako Den charity.

Vincenc z Pauly (1576–1660) se řídil se heslem "Bratři, nemilujme pouhým slovem, ale opravdovým činem." (První list Janův, 3.18). Za válek 1648–53 například zorganizoval rozsáhlou pomoc pro zpustošené kraje - za pomoci tištěných letáků se zprávami o utrpení zbídačeného obyvatelstva shromáždil v Paříži finanční milodary. Za ně byly nakoupeny potraviny a šaty a pomocí misionářů rozdávány chudým v postižených oblastech. Vincenc založil řadu charitativní organizací. V roce 1737 jej papež Kliment XII. prohlásil za svatého. Vincenc po sobě zanechal bohaté dílo a jeho odkaz přetrvává dodnes.

Více o kampani Den Charity:
http://www.charita.cz/kampane/den-charity/

Kontakty:
Jan Oulík, oddělení komunikace Charity ČR, tel. 603 895 984, jan.oulik@charita.cz
František Coufal, oddělení komunikace Charity ČR, tel. 731 598 790, frantisek.coufal@charita.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality