Biskupství brněnské

Svatou Zdislavu uctí v Křižanově tisíce poutníků

Ilustrace
27.9.2015

V neděli 27. září 2015 od 14.00 hodin bude brněnský biskup Vojtěch Cirkle slavit bohoslužbu v Křižanově, rodišti svaté Zdislavy. Po ní požehná její nový památník. Organizátoři očekávají účast několika tisíc poutníků. Mši bude v přímém přenosu přenášet Televize Noe.

Křižanov: Realizace pomníku křižanovské světice se připravuje při příležitosti 20. výročí svatořečení svaté Zdislavy. Autorem 3,5 metru vysokého památníku je akademický sochař Otmar Oliva. Architektem konceptu celého památníku je Ing. arch. František Zajíček. Slavnost s poklepáním základního kamene, který požehnal papež František ve Vatikánu, se konala za přítomnosti brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho už 1. září 2013. Památník je vytvořen ze žuly ve tvaru kruhu o průměru 12 metrů. Uvnitř se nachází kašna ve tvaru sférického trojúhelníku a v ní bronzová socha mladé svaté Zdislavy. Na památník v hodnotě kolem sedmi milionů korun přispívají dárci z celé republiky.

Po požehnání památníku přednese herečka Milena Steinmasslová báseň o svaté Zdislavě a zazní koncert Hradišťanu.
Zdislava byla nejstarší dcerou majitelů Křižanova, brněnského purkrabího Přibyslava a jeho ženy Sibyly. Narodila se kolem roku 1220. V sedmnácti letech byla provdána za Havla z Markvartic, zakladatele Lemberka. Proslula péčí o nemocné a chudé. Svatá Zdislava, patronka rodin, byla svatořečena papežem Janem Pavlem II. při jeho návštěvě Olomouce 21. května 1995.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality