Biskupství brněnské

V Brně uctí památku obětí

Ilustrace
30.5.2015

V letošním roce si obyvatelé jihomoravské metropole připomínají nejen 70. výročí ukončení druhé světové války, ale 30. května uplyne rovněž sedmdesát let od násilného vyhnání německy mluvícího obyvatelstva z Brna. Vedení města se rozhodlo důstojně uctít památku všech obětí a vyhlásilo rok 2015 Rokem smíření.
(Více informací se nachází na webových stránkách: http://roksmireni.cz )

Stalo se již tradicí, že 30. května organizují občanské iniciativy vzpomínkový pochod z Brna do Pohořelic. Letošní vzpomínkový pochod, "Pouť smíření", bude symbolicky otočen, trasa povede z Pohořelic do Brna. Po zahájení v 9.00 hodin následuje v 9.30 hodin u Pamětního kříže v Pohořelicích ekumenická modlitba za oběti pochodu. Po ní se účastníci vydají na cestu do Brna. Asi v 17.00 hodin připutují ke klášteru Milosrdných bratří ve Víděňské ulici, kde se k nim připojí s řadou čestných hostů z České republiky i ze zahraničí také brněnský biskup Vojtěch Cikrle a společně ve vzpomínkovém pochodu dorazí k bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně. Zde bude cca v 17.30 hodin pochod završen pietním aktem u památníku v zahradě augustiniánského kláštera, při kterém se po městě rozeznějí kostelní zvony. V 19.00 hodin v bazilice na Starém Brně zazní slavnostní koncert.

V neděli 31. května 2015 v 11.00 hodin bude v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně biskup Vojtěch Cikrle předsedat pontifikální bohoslužbě s prosbou za smíření.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality