Biskupství brněnské

Kostel v Brně Žabovřeskách je první sakrální novostavba po roce 1989 v brněnské diecézi

Ilustrace
23.5.2015

V sobotu 23. května od 10.00 hodin bude generální vikář brněnské diecéze Mons. Jiří Mikulášek slavit děkovnou bohoslužbu v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů v Brně Žabovřeskách při příležitosti dvacátého výročí posvěcení kostela biskupem Vojtěchem Cikrlem. Současně se připomene také patnácté výročí založení místní farnosti. Farnost spravují Salesiáni Dona Boska, kteří se věnují především péči o děti a mládež a místní středisko nabízí řadu sportovního a zájmového využítí volného času. Zakladatelem salesiánů je italský kněz, svatý Jan Bosco (1815-1888). O salesiánech více na www.salesiani.cz

Na konci bohoslužby budou požehnány nové vitráže. Jak uvádějí žabovřeští salesiáni: "Celý kostel Panny Marie Pomocnice stojí na slibu, který v komunistickém soustřeďovacím táboře učinili salesiáni. Slíbili, že jestli se budou moci jednou vrátit do Žabovřesk, postaví na tom místě kostel. Od té doby až do dnešních dnů silně vnímáme péči a ochranu Boží i Panny Marie. Vděčnost za tuto Boží přízeň chceme viditelně vyjádřit skleněnými vitrážemi, které dokončila sklářská dílna z Nového Boru v květnu 2015, několik dnů před samotným výročím.Vitráže navazují na oltářní obraz a zvýrazňují Pannu Marii Pomocnici, která je uprostřed svého lidu a uprostřed církve. Ve spodní části je možné nalézt dvanáct hvězd, které symbolizují apoštoly, a tím také lidstvo samo. V horní části pravé vitráže bude výrazný červený paprsek symbolizující Ducha Svatého. Červená barva v ikonografii tradičně náleží Bohu. Vitráže budou pak vyrobeny ve výrazné modré – mariánské barvě. Celý tento výjev dotváří oltář, na kterém je denně do našeho času a prostoru zpřítomňován Kristus v Eucharistii."

V letech 1990 – 2014 bylo v brněnské diecézi postaveno celkem 52 nových sakrálních objektů - 12 nových kostelů a 39 kaplí.

Cesta za vitrážemi - video


 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality