Biskupství brněnské

Knihovníci teologických knihoven se sešli na Vranově u Brna

Ilustrace
15.5.2015

Ve dnech 13. a 14. května 2015 proběhlo pod záštitou Biskupství brněnského a organizátorské Knihovny Biskupství brněnského ekumenické setkání knihovníků z teologických knihoven České republiky. První podobné setkání se konalo v roce 1993 pod záštitou Knihovny Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy a vyplynulo z potřeby vzájemné spolupráce a výměny zkušeností. Pravidelně se pak konalo v ročních nebo dvouročních intervalech vždy v jiné hostitelské knihovně.

Na letošním 21. setkání bylo dvacetijedna účastníky zastoupeno šestnáct knihoven, jejichž fond je zaměřen na teologii (vysokoškolské knihovny teologických fakult, knihovny biskupství, škol a seminářů nebo historické klášterní knihovny)
Jak říká vedoucí Knihovny Biskupství brněnského, Mgr. Lenka Klašková: "Vzácným přednášejícím hostem byla ředitelka Ústavu informačních studií a knihovnictví filozofické fakulty Karlovy univerzity Ph.Dr. Barbora Drobíková, Ph.D., která se mezi teologickými knihovníky cítila jako doma, neboť dříve v tomto prostředí pracovala a také se mnoha podobných setkání účastnila. Promluvila krátce k problematice nově zavedených katalogizačních pravidel RDA a její zamyšlení nad novou koncepcí veřejných knihoven v ČR rozproudilo zajímavou diskusi a nastínilo další otázky ohledně vývoje a budoucnosti knihoven v dnešním světě: Stanou se knihovny odosobněnými informačními centry, kde si každý v počítačových katalozích a databázích vyhledá potřebné informace a minimalizovaný knižní fond se uchová v nepřístupných archivech? Jak se ale v přemíře informací orientovat a jak to naučit uživatele? Jak pracovat s nebezpečími, které virtuální svět přináší?"

Dalšími příspěvky do programu přispěli zúčastnění knihovníci, kteří se podělili o své odborné znalosti a zkušenosti, např. s vývojem knihovního programu Evergreen, s realizací projektů, se studentskou praxí či se stěhováním knihovny do zahraničí. Setkání bylo zakončeno exkurzí do Památníku písemnictví na Moravě a prohlídkou rajhradského kláštera a jeho cenné historické knihovny. Oba dny také knihovníci využili jako vzácnou příležitost k osobním setkáním.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality