Biskupství brněnské

Na rozhraní epoch

Ilustrace
10.6.2015

Na rozhraní epoch - Sakrální prostor v pojetí sochaře Ondřeje Schweigla (1735-1812) je název nové výstavy Diecéznímo muzea v Brně, jejíž vernisáž je plánována na středu 10. června 2015.

Brno: Výstava Diecézního muzea připomíná výraznou postavu brněnského uměleckého a společenského života druhé poloviny 18. století – sochaře OndřejeSchweigla (1735–1812). Jak ríká ředitel Diecéního Muzea v Brně Martin Motyčka: "Ruka tohoto umělce se symbolicky dotkla za dobu jeho více než padesátileté umělecké činnosti několika desítek kostelů po celé Moravě. Třebaže Schweigl vytvářel rovněž profánní umění, do povědomí se zapsal především jako architekt sakrálního prostoru. Brněnský mistr tvořil nejenom sochy a dekorační výzdobu, ale sám také navrhoval kompletní architektonická řešení interiérů moravských chrámů.Ondřej Schweigl se projevoval rovněž jako osvícený učenec, který usiloval o zvýšení umělecké úrovně svých následovníků a žáků, pro něž ve svém domě zřídil domácí akademii. Sepsal též první kriticky komentovaný uměleckohistorický popis památek na Moravě, z něhož historikové umění čerpají dodnes. Sochař, historik a teoretik umění Ondřej Schweigl se řadí k našim předním sochařům období baroka-rokoka a klasicismu, o čemž také vypovídá zvolený název výstavy".

Výstavu tvoří vybraná díla tohoto umělce vztahující se k sakrálnímu prostoru. Součástí expozice jsou rovněž faksimile Schweiglových návrhů vybraných interiérů.Výstava je instalována od 11. června do 27. září 2015 v kryptě katedrály sv. Petra a Pavla v Brně při příležitosti Schweiglova 280. výročí narození. Otevřeno je mimo pondělí 10.00 – 17.00 hodin, čtvrtek pouze do 16.15 hodin. Návštěvníci, kteří se prokáží vstupenkou z partnerské výstavy „Josef Stern (1716-1775)“pořádané Muzeem umění Olomouc – Arcidiecézním muzeem Kroměříž, obdrží 50% slevu na vstupném.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality