Biskupství brněnské

Modlitba Křížové cesty v Chudčicích

Ilustrace
29.3.2015

Jako každý rok i letos se na Květnou neděli (29. března 2015) uskuteční modlitba křížové cesty v přírodě - v Chudčicích (farnost Veverská Bítýška). Začátek ve 14.30 hodin bude u prvního zastavení v blízkosti hřbitova v Chudčicích. Modlitbu povede místní farář P. Marek Hlávka.

Jak uvádí P. Hlávka: "Unikátní křížová cesta sestávající ze čtrnácti zděných kaplí zasazených do krajiny je stará 159 let. Tyto kaple se nacházejí podél lesní cesty která vedla ke kapli Sv. Kříže, která byla zrušena a následně zbořena roku 1784 dekretem císaře Josefa II. Roku 1856 byly vystavěny kaple křížové cesty, aby připomínaly cestu ke zbořené kapli. Celá stavba byla financována z peněz obyvatelů Chudčic. Každá kaple byla připsána k některému domu v Chudčicích a majitelé tohoto domu se starali o údržbu přidělené kaple. Nyní o celý soubor staveb pečuje obec."

V roce 2006 při příležitosti oslavy 150. výročí vzniku stavby byla provedena rozsáhlá oprava jednotlivých zastavení křížové cesty a následně brněnský biskup Mons. Vojtěch Cikrle opravenou křížovou cestu požehnal.

Foto: archiv farnosti Veverská Bítýška
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality