Biskupství brněnské

Církevní turistika na Regiontour 2015

Ilustrace
15.1.2015

Ve dnech 15. až 18. ledna 2015 proběhne na brněnském výstavišti 24. mezinárodní veletrh turistických možností v regionech REGIONTOUR 2015, na kterém bude v jihomoravské metropoli poprvé představen projekt Církevní turistika. Tematická tisková konference za účasti biskupa Vojtěcha Cikrleho je připravena na středu 14. ledna 2015 od 10.00 hodin v prostorách brněnského biskupství.

Fototermín s panem kardinálem Dominikem Dukou, který nad veletrhem REGIONTOUR 2015 převzal záštitu, je naplánován na čtvrtek 15. ledna 2015 mezi 10.45 - 11.15 hod v pavilonu P u stánku č. 121.

 

CÍRKEVNÍ TURISTIKA NA VELETRHU CESTOVNÍHO RUCHU
GO A REGIONTOUR 2015
Brno, 15. – 18. ledna 2015, stánek č. 122

 

Co budeme návštěvníkům veletrhu ve své expozici prezentovat?

V naší expozici plánujeme prezentovat webový portál s aplikací Církevní turistika – www.cirkevnituristika.cz, dále církevní památky, které v letošním roce bude se svými kostely a církevními památkami reprezentovat oblast Pálavy a s ní související odkaz biskupa Františka kardinála Dietrichsteina. Mezi dalšími památkami bude také památka UNESCO – poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Ždáru nad Sázavou, který je nyní ve správě církve.

foto

Nabídka se ale neomezí pouze na církevní památky, ale nově nabídneme také možnosti ubytování na farách, a to jak formou informačních brožur, tak prostřednictvím aplikace www.cirkevnituristika.cz.

Pro návštěvníky připravujeme v naší expozici také zpestření, které souvisí s poutními místy a jednotlivými světci a patrony poutních míst. Návštěvníci budou moci vidět sochu Černé Madony z Mikulova, která se tradičně nosí v procesí při pouti na Svatý kopeček u Mikulova. V rámci naší expozice představíme život některých patronů našich kostelů – bude to sv. Barbora, sv. Kateřina Alexandrijská, sv. Florian, a nebude chybět ani sv. Kryštof jako patron řidičů.

Spoluvystavovatelé a hosté v expozici Církevní turistiky

Naše expozice bude v sousedství dalších vystavovatelů z řad církve, a to je Arcibiskupství pražské, Biskupství litoměřické a Biskupství českobudějovické. Se všemi těmito vystavovateli jsme propojeni společnými projekty, jako je Noc kostelů, která prezentuje křesťanství a církevní památky, Křesťanské Vánoce s přehledem adventních a vánočníh programů v kostelech a také aplikace iBohoslužby s přehledem kostelů a termínů bohoslužeb.

Spoluvystavovateli v naší expozici jsou Římskokatolická farnost Žďár nad Sázavou-Klášter, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Římskokatolická farnost Mikulov, Význačná kolegiátní kapitula sv. Václava v Mikulově, Fara sv. Rozálie v Horních Věstonicích, Penzion sv. Anny v Pasohlávkách.

foto

Ve všech projektech spolupracujeme také s ostatními církvemi v rámci Ekumenické rady církví v ČR. Našimi hosty budou také kolegové z Bratislavské a Trnavské arcidiecéze.

Jaké největší novinky se v oblasti církevní turistiky chystají pro příští rok

Rádi bychom, kdyby v nadcházejícím roce byla plně funkční a využívaná aplikace www.cirkevnituristika.cz tak, aby měli návštěvníci kompletní přehled poutních míst, poutí, duchovních cvičení, možností ubytování v církevních objektech (fary, kláštery, poutní domy) a dalších zajímavostí z oblasti církevních památek a života církve na poutních místech. Novinkou by potom v rámci portálu církevní turistiky měla být aplikace Poutní trasy, která propojí jednotlivá poutní místa a fary a návštěvníci si budou moci sami plánovat návštěvu zajímavých poutních míst i ubytování v jejich okolí.

Zájem o církevní turistiku u nás v posledních letech roste.

Návštěva církevních památek je obecně nedílnou součástí nejen zájezdů zahraničních turistů, ale v poslední době také cílem mnoha tuzemských návštěvníků, ať už je to v rámci cílené poutní aktivity nebo rodinné dovolené či např. studentských exkurzí. Zájem o církevní turistiku souvisí také s možnostmi církevní památky opravovat a následně zpřístupňovat veřejnosti. V předchozích letech takto přibyly některé nově zpřístupněné památky, které otevřely své dveře návštěvníkům.

Co se týká určité měřitelnosti, tak např. při akci Noc kostelů bylo v roce 2014 zaznamenáno během jednoho večera na 450 000 návštěvnických vstupů ve více než 1400 zapojených kostelech v celé České republice.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality