Biskupství brněnské

Témata Spirituální dimenze člověka a Zdraví je dar

Ilustrace
16.1.2015

V České republice je po Praze nejvyšší věkový průměr obyvatel v Jihomoravském kraji. Snad proto se v brněnské diecézi již dlouho věnuje zvýšená pozornost problémům starých lidí a vzdělávání seniorů. Déle než sedm let se Biskupství brněnské podílí na pořádání kurzů Spirituální dimenze člověka a dosud jimi prošlo více než tisíc účastníků.

Přednášky se konají každé dva týdny v pátek od 14.45 hod. v Bakalově sále, Žerotínovo nám. 6 a posluchači pokaždé obdrží také souhrny přednesených sdělení. V jarním semestru kurzu Spirituální dimenze člověka proběhne osm přednášek zaměřených na duchovní témata. Na pátek 16. ledna je zařazena přednáška Duch Boží v mém životě, kterou přednese převor benediktinského kláštera v Praze na Břevnově Mgr. Prokop P. Siostrzonek, OSB.

Mezi další přednášky letošního cyklu patří témata Jak zvládat duchovní poranění (prof. PhDr. Vladimír Smékal), Nový zákon a láska jako nejvyšší hodnota (prof. ThDr. Ladislav Tichý), Josef Toufar a babičtí mučedníci (generální vikář Mons. Jiří Mikulášek), Duchovní a mocenská centra Velkomoravské říše (prof. PhDr. Josef Unger), Sjednocující se Evropa, politika a náboženství (doc. PhDr. Stanislav Balík) a Blahoslavená Marie Restituta (MUDr. Helena Šiprová). Uskuteční se však také exkurze k poznání exponátů křesťanského umění ve sbírkách Moravské galerie.

Člověk je ovšem bytost současně tělesná i duchovní. Od Nového roku proto Brněnská akademie třetího věku, Biskupství brněnské i sdružení Hippokrates pro všechny občany starší 50 let společně připravují kurz Zdraví je dar zaměřený na předcházení nemocem. Přednášky začínají ve 13 hod. Budou se tedy konat bezprostředně před kurzem Spirituální dimenze člověka. To bude výhodné zejména pro dojíždějící: bez zbytečných časových ztrát si budou moci vyslechnout sdělení zaměřená na problematiku duchovní i zdravotní.

V souladu s dosavadní tradicí byli o přednesení jednotlivých témat požádáni přední odborníci z daných oblastí. První přednášku nazvanou Je srdeční infarkt osudový? pronese přednosta Interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně prof. MUDr. Jindřich Špinar. Přednosta II. interní kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně prof. MUDr. Miroslav Souček promluví na téma Proč sledovat krevní tlak.

Mezi další zařazená témata patří Co nového ve výživě (přednostka Ústavu ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity prof. MUDr. Zuzana Derflerová-Brázdová), Jak být zdravý i v seniorském věku (člen České geriatrické a gerontologické společnosti prof. MUDr. Květoslav Šipr), Cesta ke zdraví z pohledu psychologa (prof. PhDr. Vladimír Smékal, CSc. z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity), Péče o nemocné v ordinaci praktického lékaře (MUDr. Vladimír Marek, krajský konzultant Společnosti všeobecného lékařství ČLS) a Co je to šedý a zelený zákal (primářka Evropské oční kliniky Lexum Brno doc. MUDr. Šárka Skorkovská).

Pořadatelé kurzů se snažili posluchačům usnadnit účast na obou kurzech. Poplatek za účast v jednom kurzu sice činí 300 Kč, avšak účastníci obou kurzů celkově zaplatí jen 400 Kč. Příspěvek na druhý kurz totiž činí jen 100 Kč. Do kurzu je možno se přihlásit na www.bioetika.cz, tel. č. 548527262 nebo v Centru pro rodinu a sociální péči v Brně, Josefská 1.

Text: Prof. MUDr.ThLic. Květoslav Šipr, CSc.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality