Biskupství brněnské

Největší přehled vánočních bohoslužeb v aplikaci iBohoslužby

Ilustrace
19.12.2014

Novinkou aplikace iBohoslužby je aktuální přehled vánočních bohoslužeb v kostelích a sborech. Návštěvníci stránek si mohou vyhledat časy půlnočních bohoslužeb 24. prosince, dále časy slavnostních bohoslužeb 25. prosince a 1. ledna, a také bohoslužby v dalších svátečních dnech (26. a 31. prosince). Aplikace iBohoslužby je ekumenická, proto je možné vyhledávat vánoční bohoslužby nejen podle času a místa, ale také podle církve.

Díky spolupráci diecézí i jednotlivých církví je zde již týden před začátkem vánoční doby k nalezení více než 5 500 časů vánočních bohoslužeb v 1 300 kostelech v České republice a stále přibývají další. Aplikace je dostupná také z odkazu www.pulnocni.cz a usnadňuje hedání všem, kteří chtějí prožít sváteční čas ve společenství s ostatními při slavnostních bohoslužbách.

Aktuální verze iBohoslužby nabízí:

  • hledání kostela, sboru či modlitebny dle jeho názvu, názvu obce nebo části obce – s našeptávačem, který nabízí výsledky hledání přímo během psaní, tříděno dle okresů,
  • zobrazení kostelů, sborů a modliteben na mapě ČR (využíváme službu Mapy.cz) – ve zvolené oblasti se na mapě identifikují značkami všechny kostely, u kterých aplikace eviduje bohoslužby; přímo na mapě lze zobrazit informace o bohoslužbách, z mapy lze dále přejít na stránku s podrobnými informacemi o kostele, sboru či modlitebně
  • zobrazení seznamu kostelů, sborů a modliteben tříděného dle krajů a okresů
  • na stránce s informacemi o kostele je kromě přehledu bohoslužeb k dispozici seznam nejbližších kostelů, zařazení kostela, sboru či modlitebny k příslušné církvi, mapa okolí kostela, textové a obrazové informace o kostele, kontaktní údaje, GPS souřadnice a případně odkaz na webové stránky farnosti či sboru.
  • možnost hledání vánočních bohoslužeb

Z historie aplikace iBohoslužby

Přehled bohoslužeb byl původně součástí nabídky jednotlivých kostelů v rámci internetových stránek Noci kostelů. Stránka kostela zde obsahuje program Noci kostelů, který se každoročně mění, ale také stálé informace o kostele, pravidelných bohoslužbách, kontaktech na farnost či sbor, GPS souřadnice, mapu a odkaz na internetové stránky farnosti pro dohledání dalších podrobností.

Zjistilo se však, že nejen před Nocí kostelů, ale v průběhu celého roku zájemci často hledají informace o časech bohoslužeb právě přes stránky Noci kostelů. Statistika návštěvnosti stránek Noci kostelů, která je samozřejmě nejvyšší v měsíci před Nocí kostelů (190 tisíc návštěv v květnu 2014), dosvědčuje, že i během roku navštíví stránky v průměru 30 tisíc návštěv měsíčně.

Aby měli návštěvníci i mimo Noc kostelů usnadněno hledání, uvedly se informace o časech bohoslužeb v rámci portálu Noci kostelů jako aplikaci pod názvem iBohoslužbywww.iBohosluzby.cz

V současné době jsou zde sdruženy informace o časech bohoslužeb u všech kostelů, které je mají uvedeny již v rámci Noci kostelů. Výhodou oproti jiným podobným projektům je skutečnost, že všechny informace aktualizují, stejně jako je tomu u Noci kostelů, přímo zástupci z jednotlivých kostelů a sborů, kteří mají nejlepší přehled o časech bohoslužeb ve své farnosti či sboru a mohou po přihlášení a přidělení přihlašovacích údajů sami kdykoliv v průběhu roku tyto informace aktualizovat. U každého kostela je vždy uvedeno datum poslední aktualizace informací a vzhledem k tomu, že aplikace navazuje na projekty Noc kostelů (květen) a Křesťanské Vánoce (prosinec) je výhodné, že minimálně 2x ročně příslušný editor do systému vstoupí a tyto informace aktualizuje. Zároveň je zde možnost aktualizovat časy bohoslužeb z centrálních databází jednotlivých církví.

V současné době připravujeme:

  • hledání časů nejbližších bohoslužeb dle času a místa a filtrování dle zadané církve
  • verzi aplikace uzpůsobenou pro použití v mobilních zařízeních
     

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality