Biskupství brněnské

Brněnské betlémy: tři tipy 2014

Ilustrace
24.12.2014

Vánoční doba nabízí v Brně již po osmé od 24. prosince možnost zhlédnout zajímavý historický betlém. Nabízíme tři letošní tipy:

Moravská vesnička a mechanický betlém

foto

V brněnském klášteře kapucínů na Kapucínském náměstí, hned vedle hrobky, se nachází unikátní výstava Moravská vesnička. Autorem dřevěného skanzenu, který zobrazuje vesnický život na přelomu 18. a 19. století, je pan Miroslav Mužik z Blanska. Své dílo začal před více než dvaceti lety pohyblivým modelem vodního mlýna, který zhotovil jako hračku pro svého syna. Dnes vesnička čítá na 60 domků, včetně kostela, školy, zámku či hospody, a kolem osmi stovek figurek lidí i zvířat, přičemž polovina z nich je pohyblivá – do budoucna by však měly být pohyblivé všechny. K vidění jsou nejrůznější, na vesnici dříve běžná řemesla, jako byl kovář, kolář, bednář nebo třeba mlynář. A nejen to, najdeme zde zobrazeny také zemědělské práce, procesí i taneční zábavu. Moravskou vesničku doplňuje betlém.
Moravskou vesničku mohou zájemci zhlédnout celoročně PO-PA od 9 do 18 hodin.
Více na: www.moravskavesnicka.com.

 

Keramický betlém v Duchovním centru Brno-Lesná foto

Betlém v Duchovním centru Brno-Lesná je k vidění od roku 2007. V tomto roce ho pro věřící z Lesné vytvořily a darovaly děti z keramického kroužku v Salesiánském středisku mládeže v Brně-Žabovřeskách. Můžeme zde nalézt zajímavě vytvořené figurky zvířátek – zejména ovečky, ale i oslíka či koníčka. Také ostatní postavičky - Svatá Rodina či příchozí koledníci, jsou velmi zdařilé. Je nutné říci, že místní si tohoto daru velice považují a rádi připomínají, že jejich betlém může být inspirací i pro další šikovné ruce v okolních farnostech.

 

 

Židenický perníkový betlém v Guinessově knize rekordů ČR

foto

V kostele sv. Cyrila a Metoděje v Brně-Židenicích dokonce najdou návštěvníci betlémy dva – jeden klasický dřevěný, jehož autorem je malíř, sochař a řezbář Václav Andres, a další perníkový.
Výroba perníkového betlému vznikla z iniciativy paní Vlasty Šimoníkové v roce 2008. V počtu 1215 figurek byl v roce 2009 zapsán do Guinessovy knihy rekordů ČR jako největší perníkový betlém. Jedná se o tradiční český betlém a návštěvníci jej mohou navštívit od 25. prosince do 4. ledna denně od 15.00 do 18.00
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality