Biskupství brněnské

Betlémské světlo 2014 - 25. ročník

Ilustrace
13.12.2014 - 20.12.2014

Ekumenická bohoslužba při příležitosti převzetí Betlémského světla ve Vídni se letos uskuteční v sobotu 13. 12. 2014 ve 14.00 hodin v největším vídeňském evangelickém kostele na Lutherplatz 1 (Wien–Gumpendorf). Pro Betlémské světlo se vydají brněnští skauti, kteří jej dopraví do České republiky. Prvním místem, kde se světlo u nás rozzáří, bude jihomoravská metropole.

Brno: V České republice se jako vždy stane první zastávkou Betlémského světla jihomoravská metropole. Již v neděli 14. prosince 2014 v 9.00 hodin při mši v katedrále sv. Petra a Pavla předají skauti světlo z Betléma do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Po skončení bohoslužby si světélko v lucernách či na hořící svící mohou malí i velcí odnést domů. Další organizace šíření Betlémského světla ve farnostech a obcích již záleží na místních podmínkách. Je možné ho uchovávat na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách i u dobrovolníků. Zájemci si pro ně mohou přijít sami nebo – zejména starší – mohou požádat o jeho přinesení domů.

V sobotu 20. 12. 2014, bude za spolupráce dalších skautů rozváženo Betlémské světlo vlaky po naší vlasti. Dále je každoročně světlo rozdáváno při místních akcích.

Akce šíření Betlémského světla poprvé proběhla v Rakousku v roce 1986 jako charitativní akce pro radost postiženým dětem. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, je pro Betlémské světlo každý rok vyslán chlapec nebo děvče (říká se jim Dítě Betlémského světla), kteří vykonali něco dobrého. Odtud se světlo lásky a pokoje potom šíří do celého světa.

Jak uvádějí na svém webu rakouští skauti: "Ten, jehož život je plný radosti, neublíží nikomu jinému. Člověk, který má radost z rozmanitosti, se těší také z rozmanitosti světových kultur. V místech, kde hlad je součástí každodenního života, přetrvává bolest a násilí. Jestliže máte dostatek jídla, že se o něj můžete podělit, můžete posílit nejen tělesno, ale také poskytnout dostatek energie k upevnění míru. To je důvod, proč je letošní motto „Sdílení štěstí vám přinese pokoj“. Myšlenka byla převzata ze 14. kapitoly listu Římanům (17–19). Tato pasáž vysvětluje, že život je mnohem více než jídlo a pití a měli bychom se více zaměřit na mír, spravedlnost a radostné bytí. Radost ze života se může odrážet i ve společném pokrmu, což by mělo být letošním tématem."

Bližší informace o Betlémském světle lze získat na internetové adrese www.betlemskesvetlo.cz
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality