Biskupství brněnské

Konference Nejmenší z nás

Ilustrace
23.10.2014

Ve čtvrtek 16. října 2014 se konala v Brně konference Nejmenší z nás- právní ochrana dětí před narozením. Význam konference zdůraznila aktivní účast biskupa Mons. Ignacio Carrasco de Pauly, předsedy Akademie pro život z Říma a jeho příspěvek Právní ochrana nenarozených - antropologické, etické a právní úvahy.

Brno: Konference Nejmenší z nás: Právní ochrana osob před narozením, která se konala již po třetí, poukazovala dle organizátorů především na legislativu týkající se ochrany nenarozených, aby tak připravila prostor pro změnu této legislativy v legislativu respektující vědecké poznatky, legislativu, která bude spravedlivá a prospěšná, která bude respektovat lidskou důstojnost všech lidí.

K účasti na 3. ročník konference přijal pozvání a svůj příspěvek přednesl také předseda Papežské akademie pro život J. E. Mons. Ignacio Carrasco de Paula, zásadní příspěvek zazněl z úst generálního ředitele Evropského centra pro právo a spravedlnost Grégora P. Puppincka z Francie. Na konferenci dále vystoupili se svými příspěvky přednášející z České republiky a ze Slovenska.

Jak uvádí jedna z účastnic konference, MUDr. Ludmila Lázničková, vedoucí Centra naděje a pomoci v Brně, která se ve svém vystoupení s Ing. Miroslavem Kratochvílem věnovala problému řešení neplodnosti: "Celou konferenci po úvodním slovu Mgr. Radima Ucháče uvedl svým příspěvkem prof.ThLIc. MUDr. Květoslav Šipr CSc. čestný předseda programového výboru konference. Diskuse se rozproudila po příspěvku francouzského právníka Gregora D. Puppincka PhD. Jeho sdělení Potrat a Evropská úmluva o lidských právech ukázalo na složitost ochrany nenarozených z právního hlediska. Konkrétní právní situaci na Slovensku se věnoval JUDr. JCLic. Tomáš Majerčák, PhD.

V rámci konference zazněly i příspěvky kněží - P.PhDr. Mgr. Radim Cigánek se věnoval otázkám snah o povolení potratů již za první republiky a vývoji potratovosti u nás i v Evropě ve 20. století. P.ThLic. Marek František Drábek DiS., OPraem. se věnoval otázkám "adopce embryí" a vysvětlil oprávněnost negativního stanoviska katolické církve k umělému oplodnění. Zajímavý byl příspěvek MUDr. Jiřího Badala k problematice mimoděložního těhotenství. Otázkám důstojného rozloučení se zemřelým dítětem v souvislosti s potratem či porodem se věnovaly příspěvky Bc. Aleny Peremské na téma Perinatální hospicová péče a ThLic. Tomáše Kotrlého Th.D. spolu s Ing. Janou Vališovou z TOBIT."

Více informací na http://nejmensiznas.cz
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality