Biskupství brněnské

Symbolika obrazu Madony z Veveří

Ilustrace
10.7.2014

Ke čtenářům se v těchto dnech dostává nová publikace, kterou vydalo brněnské biskupství, nazvaná Madona z Veveří – jak promlouvá symbolika obrazu.

Brno: Bohatou symboliku obrazu Madony z Veveří, autorsky připisovaného Mistru vyšebrodského oltáře, barvitě zpracoval R.D. ThLic. Marek Hlávka (nar. 1964), současný duchovní správce Římskokatolické farnosti Veverská Bítýška, pod kterou patří také kaple Nanebevzetí Panny Marie na Veveří. Malé ohlédnutí mapující osudy veverské kaple v běhu staletí připojila významná brněnská historička Milena Flodrová.

Jak říká v úvodu P. Marek Hlávka: „Madona z Veveří je ikona, obraz určený k meditaci. Člověk se má před obraz posadit a v modlitbě a rozjímání hledat odpovědi na otázky o smyslu svého života a existence. V obraze je použita celé řada symbolů, které ukazují na pravdy víry. Tyto symboly se prolínají, doplňují, navazují na sebe a vzniká tak složitá teologická stavba…“

Originál obrazu Madony z Veveří v současné době vlastní Národní galerie v Praze, farnost Veverská Bítýška má ve svém vlastnictví kopii obrazu Madony z Veveří, kterou vytvořil v roce 1950 akademický malíř a restaurátor Mistr Vladimír Terš. Jeho dílo je nazýváno technologická rekonstrukce. K vytváření výkladu P. Hlávky posloužil právě tento obraz.

Publikaci Madona z Veveří – jak promlouvá symbolika obrazu je možné zakoupit přímo na recepci Biskupství brněnského nebo zde objednat na dobírku (Petrov 5, 602 00 Brno).

K dostání je rovněž v Diecézním muzeu v Brně (Petrov 1) nebo v prodejně Donum (Brno, Petrov 9).

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality