Biskupství brněnské

Církvi se vrátí poutní areál na Zelené hoře

Ilustrace
25.6.2014

Ve své dnešní zprávě (Praha 25.6.2014) Národní památkový ústav (NPÚ) informuje, že po pečlivém vyhodnocení výzvy a získaných podkladů dospěl k závěru, že nic nebrání uzavření dohody o vydání areálu poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který má ve své správě. V nejbližších dnech proto bude zahájeno jednání s Římskokatolickou farností Žďár nad Sázavou o konkrétní podobě smlouvy.

Biskupství brněnské i Římskokatolická farnost Žďár na Sázavou samozřejmě vítají konstruktivní a vstřícný přístup NPÚ a jsou připraveni ihned přistoupit k uzavření písemné dohody o vydání poutního areálu kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Jaké má církev s využitím tohoto významného poutního místa plány?

Místní duchovní správce, P. Mgr. Vladimír Záleský, uvádí: „Chceme se navrátit k pravidelným poutním bohoslužbám a zajišťovat duchovní službu našim i zahraničním poutním výpravám. Plánujeme rozšířit nabídku vhodných duchovních kulturních programů a koncertů. Chceme také zkvalitnit prezentaci památky UNESCO a službu turistům jak pečlivým výběrem tak i vzděláváním a formací průvodců. Budeme také připravovat vhodné vzdělávací programy pro školy,“ doplňuje P. Záleský.

Výzvu o vydání poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou podalo brněnské biskupství dne 27. června 2013.

Příloha - Tisková zpráva NPÚ

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality