Biskupství brněnské

Předpremiéra Příběhů obrácení: diváci nejvíce ocenili upřímnost a vtip

Ilustrace
21.5.2014

Židovský rabín Štěpán Kliment, římskokatolický kněz Miroslav Herold, oddaný Hare Krišna Sankírtan Das, předseda Ústředí muslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi, adventistický teolog Bedřich Jetelina a religionistky Jana Zlámalová a Lucie Čechovská vedle sebe usedli na setkání, které uspořádala Česká televize. V brněnském sále Břetislava Bakaly promítla 18. května 2014 dva z dílů nového cyklu Příběhy obrácení. Kromě představitelů náboženství, kterými se dokument zabývá, přišlo dalších bezmála 150 diváků, které zajímá, jak se tvůrcům pořadu podařilo zachytit zážitek tak niterný, jakým je náboženská konverze.

 

Přítomni byli i hlavní protagonisté cyklu. Také oni poprvé viděli hotový dokument a podobně jako někteří z návštěvníků se neubránili dojetí. Patřil mezi ně i jinak vždy veselý Dan, který se během natáčení nechal pokřtít. „Znovu jsem si připomněl, proč jsem do toho šel. Ten dokument zachytil navždy důležitý moment mého života, který si tak mohu zas a znovu prožít. Pomáhá mi to ve chvílích, kdy na mě přijdou pochybnosti,“ uvedl po skončení projekce.

 

Diváci ocenili otevřenost, s jakou se účinkující do natáčení pustili. Nic nepředstírali a nebáli se odhalit ani své pochybnosti a chyby. „Zpočátku jsem cítila velkou zodpovědnost za celou naši církev a učení, ale pak jsem si uvědomila, že vystupuji sama za sebe. A že jsme jen lidi, kteří dělají chyby. Chtěla jsem být svá, podělit se o svou víru,“ přiznala Katka z Církve adventistů sedmého dne. A souhlasil s ní i adventista Bedřich Jetelina: „Líbí se mi, že účinkující nejsou chodící katechismy a církevní řády, ale živí lidé.“ Zástupci ostatních náboženství ocenili především to, že dokument ukázal, jak se lidé různého vyznání mohou stát přáteli, a vyvrátil tak zažitou představu o mezináboženské nesnášenlivosti.

 

Do diskuse, která po promítání následovala, se zapojila i řada diváků, kteří si v minulosti sami prošli konverzí a zažívali podobné pocity strachu, pochybností, ale i euforie. A téměř všichni se shodli, že nečekali tak vtipný a širokému publiku srozumitelný dokument. „Myslím, že by se měl promítat hlavně ve školách,“ podotkla jedna z divaček.

 

Docu-soap Příběhy obrácení uvede Česká televize od 25. května vždy v neděli v 17:50 na ČT2.

(Tisková zpráva ČT)
hosté odborníci

účinkující

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality