Biskupství brněnské

Národní pouť rodin – proč právě letos a co nabízí?

Ilustrace
15.5.2014

Když nás někdo pozve, míváme radost a někdy nás napadne otázka, proč nás vlastně zve. Stejně tak, je tomu s pozváním České biskupské konference na Národní pouť rodin, která proběhne letos 30. srpna 2014 ve Žďáru nad Sázavou. Nejde jen o samotné setkání, i když jsou přípravy organizátorů úctyhodné, ale i o snahu připomenout význam rodiny.

Vyhlášení letošní pouti je příkladem toho, jak rodinná tématika může spojovat rozdílné instituce nebo osobnosti: Organizace spojených národů vyhlásila v roce 1994 Mezinárodní rok rodiny (MRR). K této příležitosti napsal Jan Pavel II. Dopis rodinám. OSN vyzvala pro letošní rok k oslavám 20. výročí MRR a Česká biskupská konference se jako jeden z mála společenských subjektů připojila. Organizátoři Poutě převzali od center pro rodinu motto „Fandíme rodině“. Vyjadřuje, co pociťují ti, kteří v rodině žijí a pro ni pracují: není jednoduché překonávat překážky a je zapotřebí, aby rodina zakusila, slovy Jana Pavla II „lásku a péči, kterou jí projevovala od samého počátku křesťanství církev, kdy byla rodina nikoli bez významu označována jako domácí církev“. Jak by se mohla v každodenním životě projevovat ona „láska a péče“? V prvé řadě si všichni, kteří se na životě rodiny podílí, zaslouží úctu a ocenění. Život v rodině není jen místem soukromí, ale zárukou budoucí generace. Péče o děti proto nesmí být příčinou ohrožení chudobou nebo ztráty společenského postavení.

Každodenní povinnosti někdy nedávají rodičům možnost zahlédnout velikost jejich životního úkolu. Potřebují se setkat s těmi, kteří prožívají nebo již prožili podobné situace, kteří se zabývají smyslem jejich úsilí. Vynaložená námaha vydat se 30. srpna 2014 na cestu do Žďáru nad Sázavou se určitě vyplatí.

 

PhDr. Ing. Marie Oujezdská, ředitelka Národního centra pro rodinu České biskupské konference

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality