Biskupství brněnské

Ve Vatikánu zemřel Mons. František Rýpar

Ilustrace
9.5.2014

V noci z 6. na 7. května 2014 zemřel ve Vatikánu ve věku 89 let kněz brněnské diecéze Mons. ThDr. František Rýpar. Poslední rozloučení proběhlo v pátek 9. května 2014 v 11.00 hodin v bazilice svatého Petra ve Vatikánu, u které vykonával službu koadjutora. Poté byl Mons. Rýpar uložen do vatikánského kněžského hrobu na Campo Verano.

Mons. František Rýpar se narodil 23. března 1925 ve Starém Hrozenkově, kněžská studia dokončil po emigraci v Římě, kde přijal 22. prosince 1951 v Lateránské bazilice kněžské svěcení. Celou dobu svého kněžského působení působil na vatikánských úřadech, ale nikdy neztratil vztah k brněnské diecézi, zajímal se o dění v ní a byl v pravidelném osobním i písemném kontaktu s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem. Ten mu v prosinci 2007 udělil za obětavou kněžskou službu medaili sv. Petra a Pavla.

Při posledním osobním setkání letos v únoru předal biskup Cikrle Mons. Františku Rýparovi pamětní medaili sv. Cyrila a Metoděje a v posledních měsících života ho provázel modlitbou.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality