Biskupství brněnské

Památky na papeže Jana Pavla II. na Vyškovsku

Ilustrace
27.4.2014

Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu v neděli 27. dubna 2014 se uskuteční svatořečení papežů Jana Pavla II. a Jana XXIII. Jde o významnou událost v životě církve. Svatořečení Jana XXII. se uskuteční 51 let od jeho smrti, svatořečení Jana Pavla II. devět let po jeho úmrtí.

Právě na památku Jana Pavla II. po jeho smrti 2. dubna 2005 byl jako první v České republice odlit nový zvon Panny Marie pro kostel sv. Petra a Pavla v Podbřežicích u Vyškova. Zvon o váze 200 kilogramů a průměru 667milimetrů odlila pasovská zvonárna Rudolfa Pernera na konci roku 2005, dne 18. června 2006 jej pak spolu s dalšími dvěma zvony posvětil brněnský děkan a kanovník R.D. ThLic. Václav Slouk. Na pořízení zvonu na památku papeže Jana Pavla II. přispěl i Jihomoravský kraj.

S vděčností za život papeže Jana Pavla II. byla snad poprvé u nás zpodobněna v roce 2006 jeho tvář do okenní vitráže v kostele sv. Jana Křtitele v Dražovicích u Vyškova. Papež je znázorněn bez svatozáře vedle - v té době již beatifikované - Matky Terezy z Kalkaty. Práci provedla odborná firma ze Zábřehu na Moravě pod vedením Pavla Bruštíka. Tyto vitráže požehnal 31. května 2006 olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner.

K události a na památku beatifikace papeže Jan Pavla II. v Římě dne 1. května 2011 byl, asi jako jediný v České republice, pořízen nový zvon sv. archanděla Gabriela pro kostel Nanebevzetí Panny Marie v Křižanovicích u Bučovic. Zvon o váze 69 kilogramů a průměru 47 milimetrů odlila pasovská zvonárna Rudolfa Pernera 21. dubna 2011 a po vystavení na nádvoří Pražského hradu jej posvětil opat Dr. Ing. Lukáš Evžen Martinec, OSA v bazilice Panny Marie na Starém Brně 22. května 2011.

(Zpracoval R.D. ICLic. Martin Bejček)

Více viz níže uvedené 4 fotografie a též z průběhu svěcení zvonu na Starém Brně viz galerie autora p. Víta Kobzy.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality