Biskupství brněnské

Biskup Cikrle předsedal mši v bazilice sv. Bartoloměje

Ilustrace
17.2.2014

V neděli 16. února 2014 v 9.30 hodin se čeští a moravští biskupové sešli v bazilice sv. Bartoloměje s poutníky k poslední společné bohoslužbě slavené během návštěvy ad limina.
Hlavním celebrantem a kazatelem byl brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Řím: Bazilika sv. Bartoloměje, dříve kostel sv. Vojtěcha, byla postavena krátce po smrti sv. Vojtěcha a a dodnes je zde uchovávána relikvie tohoto světce. V březnu 2013 zde byla uložena také relikvie blahoslavené řeholní sestry Restituty Kafkové, rodačky z Brna.

Biskup Vojtěch Cikrle v úvodu své promluvy při bohoslužbě řekl: "Jsme na pouti, ne na výletě. Od pouti, na rozdíl od výletu, očekáváme zázrak proměny našeho života: rozlomení okovů a pout, kterými jsme drženi v otroctví zla, zasypání propastí mezi mnou a Bohem, stržení zdí oddělující nás navzájem. U apoštolských prahů očekáváme uzdravující dotek Krista, který nám umožní dokonaleji přijmout a naplnit naše vlastní poslání, ať už je jakékoliv. Očekáváme láskyplné objetí stále mladé matky církve s její dlouhověkou tradicí, abychom takto obdarováni mohli růst ke svobodě Božích dětí."

V kázání, v němž reagoval na biblické texty z knihy Sírachovcovy ( Sir 15,16-21) a z Matoušova evangelia (Mt 5,17-37) biskup Cikrle připomněl, že otázky Sírachovcových současníků jsou stále přítomné i v dnešní době: "... a Sirachovec odpovídá i nám: Jsi svobodný. Můžeš vztáhnout ruku po čem chceš. Po ohni i po vodě. Po životu i po smrti. Za svá rozhodnutí však neseš odpovědnost ty sám. Ne Hospodin (...). Kdyby žil Sirachovec v době novodobých olympijských her (jako těch, které právě probíhají v Soči), třeba by použil příklad vztahu sportovec- trenér. Dobrý trenér nevyžaduje jen to, co se jeho svěřenci líbí a co dělá rád, ale vyžaduje to, co je důležité, aby obstál v silné konkurenci. Když to sportovec nepřijme a svému trenérovi neuvěří, když si myslí, že bude lepší, bude-li si to dělat po svém, je s jeho sportovní kariérou konec. V duchovní oblasti je to podobné. Důvěra v Boha otevírá cestu ke stupňům vítězů. Sportovní hantýrkou řečeno otevírá cestu k tomu, abychom mohli stát na bedně. Ta nebeská je nesrovnatelně větší, než ta v Soči..."

(Celá homilie biskupa Vojtěcha Cikrleho je v příloze)

Odpoledne nedělní duchovní program v Římě pokračoval položením květin u pomníku Jana Palacha.

Související článek
http://tisk.cirkev.cz/archiv-udalosti/cesti-kandidati-na-blahoreceni/v-rime-byla-ulozena-relikvie-bl-restituty/
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality