Biskupství brněnské

Kameraman a režisér Jakub Nosek jubilantem

Ilustrace
11.9.2013

Dlouholetý kameraman a režisér České televize Jakub Nosek oslavil 5. září 2013 své sedmdesáté páté narozeniny. Při této příležitosti mu brněnský biskup Vojtěch Cikrle dnes (10. září) předal medaili sv. Cyrila a Metoděje jako poděkování za dlouholetou obětavou práci.

 

Brno: Jakub Nosek, absolvent Filmové akademie múzických umění v Bratislavě, nastoupil jako jeden z prvních kameramanů do tehdy nově založeného studia Československé televize v Brně již v roce 1962. Po sametové revoluci v roce 1989 byl jmenován šéfkameramanem studia a v lednu roku 1991 odpovědným kameramanem náboženských pořadů. Stal se tak jedním ze zakládajících členů mimoredakční skupiny, pověřené náboženskými pořady, a s mimořádným nasazením se podílel na naprosté většině náboženských relací, vytvářených v brněnském studiu České televize.

Od roku 1997 kromě práce kameramana pracoval také jako režisér všech přímých přenosů bohoslužeb, vysílaných z brněnského studia České televize. Jeho režijní realizace vytvářejí z těchto pořadů svébytná umělecká díla.

Osobité obrazové vidění světa ztvárnil Jakub Nosek především v dokumentárních pořadech (např. Reflexe z katechismu, Co je to krása, Pergamenová klenotnice, Já se tam vrátím, Krása užitečných věcí, Tvarosloví modernosti, Vila Tugendhat), v hudebních filmech (Lašské tance a Moravský rok), v pohádkách (Měsíční víla a Sedmero krkavců) i v hraných filmech (Poema, Venca, Historie dirigenta Kaliny, Smrt v kruhu, Zbabělec, Zobani, Úpis, Třináctá klec aj.).

 

Biskup Vojtěch Cikrle ocenil již v říjnu 2007 dlouholeté tvůrčí aktivity Jakuba Noska a jeho obětavou službu medailí sv. Petra a Pavla.

Jakub Nosek byl také dvakrát oceněn hlavní cenou festivalu Arsfilm v Kroměříži, vyznamenán Cenou ČSAV a cenou Pierot a Cenou města Brna.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality