Biskupství brněnské

Diecézní muzeum v Brně pomáhá oživit Svatý kopeček v Mikulově

Ilustrace
30.7.2013

Kaple sv. Šebestiána na Svatém kopečku v Mikulově, která byla vybudována v letech 1623-1630, patří k významným sakrálním památkám brněnské diecéze. K očekávanému zpřístupnění této památky veřejnosti přispívá Diecézní muzeum v Brně instalací výstavy „Zázračná Madona v brněnské diecézi – Panna Maria, Prostřednice všech milostí“.

 

 

Jak říká Mgr. Martin Motyčka z Diecézního muzea v Brně: "V letošním roce, kdy si připomínáme 390 let od posvěcení a položení základního kamene kaple (2.července 1623), přispívá k očekávanému zpřístupnění této památky veřejnosti Diecézní muzeum v Brně instalací výstavy „Zázračná Madona v brněnské diecézi – Panna Maria, Prostřednice všech milostí“. Výstava se věnuje především významným poutním vyobrazením Madony v brněnské diecézi, jako je Černá Madona Loretánská z Mikulova, Stará Matka Boží ze Žarošic a Panna Maria Svatotomská - ochránkyně města Brna." Instalace osvětluje návštěvníkům nejen historické skutečnosti vzniku výše uvedených poutních míst, ale i souvislosti svatolukášské legendy o původu zobrazování Panny Marie a dějinné souvztažnosti úcty k Panně Marii. Dále výstava informuje o uměleckohistorické problematice zobrazení Panny Marie se zaměřením na motiv Madony. Tematické texty o typologickém rozlišením vyobrazení Panny Marie pak hledají adekvátní příklady v mariánských poutních místech brněnské diecéze, která jsou pro potřebu výstavy zakreslena do přehledně uspořádané mapy. Návštěvníci se též mohou na několika ukázkách přesvědčit o neustálé aktuálnosti mariánského tématu pro výtvarné umění 20. století.

Skrze uvedené citáty významných osobností dneška i minulosti je zájemcům nabídnut prostor k hlubšímu zamyšlení a rozjímání nad vybraným tématem výstavy, k čemuž vybízí i ojedinělý prostor kaple sv. Šebestiána na Svatém kopečku. Otevřeno je zde v době letních prázdnin v sobotu od 9 do 17 hodin, v neděli od 9 do 13 hodin.

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality