Biskupství brněnské

V Olomouci uvedou světovou premiéru opery Noc plná světla

Ilustrace
28.6.2013

Moravské divadlo v Olomouci uvede na závěr své sezony v premiéře inscenaci opery brněnského skladatele Zdeňka Pololáníka Noc plná světla. Předlohou se jí stalo drama Zvěstování Panny Marie francouzského básníka a dramatika Paula Claudela. Libreto napsal olomoucký biskup Josef Hrdlička. Premiéra je příspěvkem divadla k letošnímu 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje ne Velkou Moravu. Nad projektem převzali záštitu pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Drama Zvěstování panně Marii napsal Claudel v roce 1911. "Námět mi byl důvěrně známý už z činohry, ke které jsem dělal scénickou hudbu v roce 1991 pro Státní divadlo v Brně. Bylo tedy pro mě milým překvapením, když mi biskup Hrdlička navrhl toto téma k opeře. Přeložil text, napsal operní libreto a já jsem se s chutí pustil do opery, dosud jediného hudebního útvaru, který ještě chyběl v mé rozmanité tvorbě," uvedl Pololáník.

Děj opery se odehrává ve středověku na francouzském venkovském statku. Hlavní postavy jsou otec s matkou, jejich dvě dcery Violéna a Mara, stavitel chrámů Petr z Craonu a mladík Jakub Hury. Otec se rozhodne vykonat pouť do Jeruzaléma. Předtím předá své hospodářství Jakubovi Hurymu a přeje si, aby se za něj provdala jeho starší dcera Violéna. Ta však svým polibkem vykoupí stavitele chrámů Petra z Craonu, který je stižen malomocenstvím. Sama podlehne nákaze a odchází do útulku pro malomocné.

Příběh pokračuje tím, že se její sestra Mara provdá za Jakuba. Po několika letech se jim narodí dítě, které však zemře. Mara s mrtvým dítětem vyhledá o vánoční noci Violénu a prosí ji, aby jako světice vykonala zázrak. "Chtěl jsem přiblížit dílo dnešním divákům, protože obsahuje opomíjené, byť zásadní hodnoty, jako je oběť života, zápas o lásku, podřízení života i smrti tomu, kdo vyřkne nad člověkem poslední slovo," uvedl autor libreta Josef Hrdlička.
Režie se ujal režisér a umělecký šéf činohry Michael Tarant. Na vizuální stránce Noci plné světla spolupracoval s dlouholetým kolegou, výtvarníkem Tomášem Moravcem. Hlavní ženskou roli ztvární Lea Vítková. Na jevišti ji doplní Jiří Přibyl, Zdeňka Mollíková či Barbora Polášková. Sólisty doprovodí orchestr a sbor divadla.
Premiéra se v Moravském divadle Olomouc uskuteční v pátek 28. června 2013.

Zpráva ČTK, redaktorka Alena Horáková

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality