Biskupství brněnské

V Moutnicích bude instalováno sousoší sv. Cyrila a Metoděje

Ilustrace
19.6.2013

Dne 19. června 2013 v 10.00 hodin bude v Moutnicích instalováno sousoší sv. Cyrila a Metoděje. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle třímetrové sousoší sochaře Petra Váni požehná při slavnostní bohoslužbě 30. června 2013 ve 14 hodin.

 

Moutnice: Třímetrové sousoší z řeckého mramoru Kozanis je dílem akademického sochaře Petra Váňi a bylo realizováno z iniciativy obyvatel v Moutnicích. Ti autora oslovili s přáním, aby navrhl a vysekal sousoší světců k příležitosti 1150. výročí jejich příchodu na Velkou Moravu.

Sochař přišel s vizí, která kompozici sousoší koncipuje jako bránu. "Svatí Cyril a Metoděj mezi sebou nesou na ramenou kříž, pod kterým skutečně lze projít. Malý křížek, který bratři ze Soluně tehdy opravdu přinesli, se dochoval a v sochařské řeči nově vznikajícího sousoší se tento malý křížek stává velkou věcí, vlastně událostí," uvádějí ve své zprávě Ludmila Cikánková a Dominika Rečková. Proto je kříž v sousoší „naddimenzován“, v sochařově pojetí vyjadřuje významný čin těchto dvou mužů, kteří přišli ze Soluně. Pro Petra Váňu je důležitý nejen druh ale i původ kamene: „Pokud někdo přijde z daleké země, přináší s sebou nejenom přesvědčení, ale i kus krajiny, kus svého mládí, své země jižního slunce,“ říká. Proto se Petr Váňa vypravil do daleké Soluně vybrat kámen, který jak říká „vypráví o zemi na břehu řeckého moře pod horou Olymp“.

Více se o projektu můžete dočíst na webových stránkách sousoší: http://cyrilametodej.petrvana.info/ nebo na stránkách sochaře Petra Váňi: http://petrvana.info/.

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality