Biskupství brněnské

Cyrilometodějský Velehrad

Ilustrace
9.5.2013

V letošním roce si nejen český i slovenský národ, ale celá kulturní Evropa připomínají 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti se k cyrilometodějským oslavám připojuje řadou akcí, mezi něž patří i výstava, která přibližuje dějinné milníky spjaté nejen s Velkomoravskou říší a misií sv. Cyrila a Metoděje, ale také s Velehradem, který je nejvýznamnějším poutním místem na Moravě.

Autoři výstavy, prof. PhDr. Miloslav Pojsl, vedoucí katedry církevních dějin Cyrilometodějské teologické fakulty UP v Olomouci, a PhDr. Blanka Rašticová, historička Slováckého muzea, přibližují návštěvníkům nejprve období Velké Moravy a zejména působení cyrilometodějské misie, zřízení vlastní církevní provincie a dílo Konstantina Filozofa. Pozornost věnují také tzv. „velehradské otázce“ – polemice, kterou mezi sebou vedli moravský historiograf Beda Dudík a zemský archivář Vincenc Brandl a po nich řada dalších historiků a archeologů. Její podstatou bylo určení lokalizace velkomoravského Veligradu, která dodnes není spolehlivě vyřešena.

Větší část výstavy je věnována historii Velehradu, a to nejen cisterciáckému klášteru, založenému v roce 1205, ale zejména Velehradu jako centru dialogu mezi východními a západními Slovany s jedinečným intelektuálním akcentem teologicko-historickým a mezinárodním. Velehradské poutě vynikaly od 19. století svým všeslovanským zaměřením ve smyslu jazykovém, kulturním a náboženském.

Kromě množství historických fotografií, map a nákresů mohou návštěvníci ve výstavě zhlédnout na 110 sbírkových předmětů z fondu Slováckého muzea v Uherském Hradišti a Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, a to produkci keramiky, nástroje a zbraně z velkomoravského období, dobové pohlednice, pouťové obrázky, drobnou devoční grafiku – svaté obrázky, ale také unikátní rukopis Slavný rok 1863 na Moravě a na Velehradě z pera Františka Pluskala Moravičanského, vrchnostenského lékaře na Velehradě, historika a archeologa. Ikonografii sv. Cyrila a Metoděje dokumentují podmalby na skle, majolika, výklenkové plastiky, akvarely, kresby a malby z 19. a první poloviny 20. století. V závěru výstavy se návštěvníci mohou seznámit s tvorbou současných umělců, inspirovanou Velkou Moravou a sv. Cyrilem a Metodějem, především akad. sochařů Otmara Olivy a Jiřího Vlacha (Česká republika) a Mariána Polonského (Slovenská republika).

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 9. května 2013 v 17 hodin v 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU, Vavrečkova 7040, Zlín, 14. budova, 1. podlaží.

Výstava je financována Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj z Fondu mikroprojektů spravovaného Regionem Bílé Karpaty a Zlínským krajem.

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality