Biskupství brněnské

Biskup Cikrle má pektorál s křížem z Velké Moravy

Ilustrace
31.3.2013

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle má jedinečný pektorál. Z hlediska historie i svým výtvarným pojetím. Je kopií stříbrného Velkomoravského kříže nalezeného při vykopávkách v Mikulčicích u Hodonína.

 

Brno: Kříž patří k nejcennějším archeologickým nálezům na Moravě. Mnoho o jeho původu a především na dnešní dobu poněkud zvláštním zpracování však nevědí ani vědci. Kristus je na něm zobrazen v tunice s kápí na hlavě. Patrně by mohlo jít o kněžské roucho.
Biskup Cikrle dostal kopii křížku začátkem devadesátých let na pouti v Mikulčicích a stal se mu blízkým nejen proto, že patří k nejstarším nálezům na území brněnské diecéze.

 

Výtvarného zpracování pektorálu se ujal řezbář a sochař Jiří Netík. Křížek zapustil do většího dřevěného kříže ze dřeva dubu, které s originálem kříže leželo přes 1100 let v zemi. Přidal okolo červené sklo a vše zarámoval stříbrným plechem. Vzniklo tak velmi originální dílo. Biskup Vojtěch jej dostal od Královské stoliční kapituly svatého Petra a Pavla ke svým padesátým narozeninám.

 

"Často reaguji na zájem lidí, kteří si pektorál chtějí prohlédnout zblízka. Také při setkání s biskupy ze zahraničí vzbuzuje stále zájem," řekl před časem biskup Vojtěch ČTK.

 

Finanční hodnota pektorálu je podle biskupa zanedbatelná, důležitější je jako symbol zahrnující křesťanské a kulturní základy, které na Moravě položili svatí Cyril s Metodějem.
O křížku se zájemci mohou dovědět více při návštěvě archeoparku v Mikulčicích. Jeho kopii má nejen biskup Cikrle, ale i Svatý otec Benedikt XVI. Dostal jej od brněnského biskupa darem při návštěvě Brna v září roku 2009.

 

(Zpracováno podle zprávy Vladimíra Klepáče, ČTK)
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality