Biskupství brněnské

Biskup Cikrle rozdal přes tisíc křížků z Velké Moravy

Ilustrace
27.3.2013

Z Diecézního setkání mládeže s biskupem Vojtěchem Cikrlem, které proběhlo o víkendu (23. března 2013) v jihomoravské metropoli, si přes čtrnáct set mladých lidí odvezlo domů nejen řadu zážitků, ale také napodobeninu křížku z 9. století, z doby mise svatých Cyrila a Metoděje.

Brno: Motto letošního setkání mladých se svým biskupem se neslo v duchu evangelního verše: „Jděte, získejte za učedníky všechny národy“ (Mt 28,19)

Při bohoslužbě na závěr setkání mladí věřící slyšeli tato slova: „Dnes vás všechny zveme, abyste v symbolickém obětním průvodu přišli před oltář každý sám za sebe. Přineste Kristu své radosti i starosti a trápení, svá selhání, zklamání a svou slabost, přineste sebe. Přijďte, darujte – a budete obdarováni. Nenechávejte si nic pro sebe, Ježíš se také daruje celý...

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle spolu s ostatními přítomnými kněžími potom více než dvěma tisícům přítomných předali malý křížek, který je napodobeninou křížku z 9. století, z doby mise svatých Cyrila a Metoděje. Na líci je symbolicky ztvárněna postava ukřižovaného Krista, nad ním vidíme vztaženou ruku Boha Otce. Na rubu křížku čteme řecká písmena, v obvyklých zkratkách vyjadřující základy víry a naděje křesťanů: Ježíš Kristus – světlo – život – vítězí. Křížek z doby Velkomoravské říše připomíná úsilí sv. Cyrila a Metoděje, kteří se, vybaveni jen skromnými prostředky, vydali do neznámé země, naučili se jazyku místních obyvatel, do jejich jazyka přeložili Písmo a hlásali radostnou zvěst.

Darovaný křížek má všem připomínat nejen letošní diecézní setkání konané při příležitosti připravovaného Světového dne mládeže v Rio de Janeiru, ale také povolání k víře v Ježíše Krista, který daroval svůj život za každého z nás.

(Převzato a upraveno z královéhradecké diecéze - R.D. Karel Moravec)

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality