Biskupství brněnské

V Brně proběhla konference Noc kostelů

Ilustrace
13.3.2013

Více než stovka pořadatelů a duchovních správců se 5. března 2013 účastnila v Brně konference Noc kostelů, která byla určitou reflexí zkušeností i často diskutovaných témat předchozích ročníků.

 

Konferenci Noc kostelů zahájila bohoslužbě, které předsedal brněnský biskup Vojtěch CIkrle. Ten také následně program konference zahájil.

Ředitel Pastoračního střediska brněnské diecéze R. D. Roman Kubín se ve svém příspěvku zamýšlel nad pastoračním přínosem Noci kostelů. V otázce úkolu duchovních a laiků při Noci kostelů zdůraznil ICLic. Karel Moravec, biskupský vikář pro pastoraci a školství královéhradecké diecéze, potřebu „přijmout myšlenku Noci kostelů za svou, hledat a nadchnout spolupracovníky, dát jim prostor a motivovat je, a v neposlední řadě také ocenit jejich nasazení. Spolupracovníci z řad laiků zase mohou nabídnout k dispozici své schopnosti a čas, být trpěliví při hledání porozumění a při spolupráci s ostatními. Jak duchovní tak laici by měli být lidmi, se kterými je radost se potkat znovu.“

Zahraniční hosté ze sousedního Rakouska, kde má Lange Nacht der Kirchen již osmiletou tradici, ujistili přítomné, že přestože se zde stal průběh příprav Noci kostelů během let již rutinou, přináší v mnohém směru zdokonalení: „Zodpovědní lidé z farností, kteří se angažují více let, se už mnoho naučili. Zlepšili přípravy i prezentaci, zpětná vazba návštěvníků a aktivních spolupracovníků je přivedla na nové myšlenky a neustále se rozvíjejí.“ Zdůraznili také radost nad tím, že Noc kostelů ani po osmi letech „není ‚náboženským trhem‘, kde se dá leccos vyzkoušet ani ‚šarmantním útokem‘ na znovuzískání členů církve, není to show nebo naplnění diecézní ‚myšlenky‘, žádný ‚povinný program‘, ale autentická událost – hnutí, které vychází ze základů farností.“

V odpolední části programu hovořil Prof. ThDr. Ing. Anton Konečný z Katolické univerzity v Ružomberoku v souvislosti s Nocí kostelů o liturgickém prostoru katolických kostelů a jeho správném využití pro jednotlivé programy, a diecézní organolog Mgr. Art. Ondřej Múčka představil možnosti a postupy při výběru hudby v rámci programu Noci kostelů.

V závěru zazněly přihlášené příspěvky týkající se především přesahu Noci kostelů a návazných aktivit ve farnostech. ThLic. Petr Šikula představil bohoslužby pro hledající a brněnský biskup Mons. Vojtěch Cikrle hovořil o novém projektu nazvaném Nikodémova noc.

V loňském roce se do Noci kostelů v České republice zapojilo více než 1200 kostelů, ve kterých připravili pořadatelé pro návštěvníky na 7 000 programů. O mimořádném zájmu veřejnosti o program Noci kostelů svědčí i více než 400 000 návštěvnických vstupů zaznamenaných během večera a noci. Na Slovensku bylo v rámci Noci kostolov otevřeno téměř 200 kostelů. Noc kostelů „Kirikute öö“ se v roce 2012 konala poprvé také v Estonsku, a to v druhém největším estonském městě Tartu.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před osmi lety ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. Touto zahraniční zkušeností inspirovali pořadatelé v České republice a v roce 2009 poprvé pozvali širokou veřejnost na noční program do otevřených kostelů. Zájem návštěvníků o první ročník Noci kostelů povzbudil zástupce z mnoha dalších kostelů, a tak se již v následujícím roce konala Noc kostelů v celé České republice.

Pořadatelé ve stovkách kostelů v celé České republice začínají již nyní připravovat programy pro Noc kostelů, která se bude konat v pátek 24. května 2013.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality