Biskupství brněnské

Markéta Matlochová o finále soutěže Bible a my 2013

Ilustrace
20.2.2013

Markéta Matlochová, jedna z organizátorek soutěže Bible a my ze Znojemska, nabízí malé ohlédnutí nazvané "Přivezli jsme dvě zlaté".

Na Velehradě vyvrcholilo ve středu 6. února 2013 celorepublikové kolo dějepisné soutěže Bible a my. Tohoto celostátního finále se zúčastilo 160 soutěžících, kteří postoupili z okresních kol z různých míst z celé republiky. Za okres Znojmo bojovalo 12 zástupců z pěti škol: ZŠ Blížkovice, ZŠ Štítary, ZŠ Višňové, ZŠ Vranov nad Dyjí a G Moravské Budějovice.

V letošním roce, kdy si připomínáme velké výročí 1150 let od příchodu svatých Cyrila a Metoděje, se konalo ústřední kolo právě na Velehradě. Soutěžilo se na Stojanově gymnáziu v krásném prostředí Slovanského sálu, který byl zaplněn soutěžícími i doprovodem. Všechny zde přivítal ředitel gymnázia Mgr. Michal Hegr. Letošní jubilejní XX. ročník soutěže oficiálně zahájil Mgr. Petr Tomeček, ředitel ZŠ Strážnice, která soutěž vyhlašuje. Žáci a studenti byli nejprve rozděleni do čtyř věkových kategorií a napsali soutěžní test. Následovala krátká přestávka a po občerstvení se všichni mohli zúčastnit koncertu pěveckého sboru SGV. Po v yhodnocení testů odbornou komisí už všichni očekávali s velkým napětím jména finalistů. Šest nejúspěšnějších řešitelů testu z každé kategorie se ještě utkalo ve veřejném finále, aby se mohlo rozhodnout o konečném pořadí vítězů. Rozhodovaly vědomosti i čas. Z našich zástupců se do finále probojovali 4 soutěžící (Ondřej Kříž, Petra Konvalinová, Hana Adámková a Jan Kříž) a dokonce dva z nich se stali absolutními vítězi ve své kategorii: bratři Křížovi - Ondřej ve II. věkové kategorii, který soutěžil za ZŠ Blížkovice a Jan ve IV. věkové kategorii, který reprezentoval Gymnázium Moravské Budějovice.

Po zakončení soutěže jsme si prohlédli baziliku Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje, kterou nás provedl P. Marek Dunda. Na závěr jsme navštívili klášter sester sv. Cyrila a Metoděje. V kapli jsme prožili mši svatou, po ní jsme se setkali s generální představenou s. Václavou Dudovou a všichni účastníci soutěže byli odměněni zmrzlinovým pohárem. Vítězům ještě jednou blahopřejeme ke krásnému umístění a už nyní se těšíme na další ročník soutěže i nové soutěžící v našem okrese.

Markéta Matlochová, za organizátory soutěže Bible a my



 Vítězové IV. kategorie - první zprava Jan Kříž.


Naši soutěžící a doprovod ze Znojemska.


Slovanský sál, koncert pěveckého sboru.


Vítěz Jan Kříž.


 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality