Biskupství brněnské

Jezuita Josef Koláček je laureátem Ceny města Brna

Ilustrace
22.1.2013

Dlouholetý vedoucí českého vysílání Vatikánského rozhlasu P. Josef Koláček SJ se stal letošním laureátem Ceny města Brna v oblasti “žurnalistika a publicistika”.

Brno: Čtrnáct osobností ve  třinácti oblastech (v oblasti sport byla navržena dvojice) bylo Radou města Brna ve středu 28. listopadu 2012 navrženo na Cenu města Brna pro rok 2012. Nominace schválili brněnští zastupitelé na zasedání 11. prosince 2012. Jak uvádějí oficiální webové stránky města Brna www.brno.cz : Na udělení Ceny města bylo podáno celkem 55 návrhů, jimiž bylo v jednotlivých oblastech dle pravidel navrženo udělení Ceny města Brna pro rok 2012 celkem 43 osobnostem, třem dvojicím a jednomu kolektivu. Návrhy byly zaslány do 14 oblastí, v oblasti hospodářského rozvoje bylo Zastupitelstvu města Brna navrženo Cenu města Brna neudělit. Každoročně jsou udělovány ceny za činnost nebo za dílo, které významně obohatily některou oblast či více oblastí veřejného života a přispěly tak k posílení dobrého jména města Brna. Slavnostní předání ceny se uskuteční 22. ledna 2013.

Josef Koláček (*1929), brněnský rodák, vstoupil do jezuitského řádu po maturitě v roce 1948. V noci z 13. na 14. dubna 1950 byl zatčen spolu s ostatními jezuity a deportován do koncentračních klášterů v Bohosudově a Oseku, později se dostal do PTP. V letech 1954 až 1968 pracoval jako pomocný dělník a tajně studoval teologii.

Mnohokrát byl vyšetřován v různých procesech s jezuity, ale naštěstí nebyl nikdy odsouzen. V roce 1968 odešel do rakouského Innsbrucku, kde dokončil svá teologická studia. V roce 1970 odešel do Itálie a začal pracovat jako redaktor české sekce Vatikánského rozhlasu. Od roku 1971 do konce roku 2001 byl jejím vedoucím. Nyní v sekci dále působí jako redaktor a věnuje se překladatelské činnosti.

V roce 1985 ho poctil Jan Pavel II. tím, že si ho pozval před svou cestou do Rakouska, aby jej naučil české výslovnosti. Papež se tehdy rozhodl, že skrze rakouskou televizi, která se dala naladit i na českém území, pozdraví Čechy v jejich mateřštině. (zdroj: www.jesuit.cz)

Čeští a moravští biskupové ocenili P.Josefa Koláčka v roce 2012 na Velehradě, kdy mu byla udělena Pamětní medaile České biskupské konference za dlouholeté působení v české sekci Vatikánského rádia a za literární a publicistickou činnost.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality